Keress receptre vagy hozzávalóra

Vargányás-csirkés tészta

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 6-8 db csirke felsőcomb csont és bőr nélkül, kockázva
  • 20-25 dkg vargánya gomba szeletelve
  • 50 dkg vargányás metélt száraztészta
  • 1 db kisebb paradicsom lecikkezve
  • 1-1 db sárga és zöld (csípős) paprika vékonyra karikázva
  • 7-8 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1 kisebb vöröshagyma reszelve
  • 2 dkg vaj
  • 1,5-2 dl főzőtejszín
  • 10-15 dkg füstölt sajt durvábbra reszelve
  • olívaolaj vagy étolaj
  • majoránna
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • frissen őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • Erős Pista, ha kell

Elkészítés

    Elkészítés: Ráérős főzőcskézés lesz estebédre, ezért kora délelőtt feltesz egy nyári zöldséglevest a húsos combcsontokkal, daragaluskával, majd előkészít.

    A paprika-paradicsom-hagymák négyesfogatból lecsóalapot párolgat, jó félpuhára. Bele az őrölt paprika, a gomba, 1 dl víz, a fűszerek ízlés szerint. Felforral, takarék, fél órán át, gyakorta megkeverve, levét - ha kell - apránként pótolgatva.

    Bele a hús, alaposan összekever, felforral, takarék, az első néhány percben fedő alatt, majd félrecsapott fedéssel, időnként megkeverve, puhára (lé mindig legalább félig legyen alatta).

    Amikor puha a hús, feltesz melegedni a tésztavizet.

    A lecsós-gombás egyvelegbe bele a tejszín, nem lesz sok, csak annak látszik. Felforral, egyet rottyant rajta, meóz, utánízesít, kész.

    A felforrt tésztavízbe 1 evőkanál étolaj, a vaj, só ízlés szerint, bele a tészta, előírásnak megfelelően elkészít, kisebb adagokban, óvatosan összekever a gombás hússal.

    Előmelegít a sütőt. Némi latolgatás után (melyikbe fér bele?) előkotor egy magasabb oldalú, nagyobbacska tepsit (bonyhádi piros, 23x39x6,5), belefakanalaz az együttest, nagyjából elegyenget, rászór a sajtot, huss a sütőbe, míg szépen ráolvad. Gázt lezár, sütőajtót kissé kinyit, 5-10 perc, kész, tálalhat.

Megjegyzés

Most próbáltam először a vargányás tésztát, persze, hogy mindjárt halmozva az élvezeteket, némileg csípősen, nagyon bejött. Nem tudhattam, hogy a tészta főzőleve is szuper levesalap, ill. más ételféleséghez is klasszul felhasználható, eztán már számon tartom. A párom a készet meózta, határozottan elégedettnek tűnt. Még hezitál a bor- vagy sörkísérő sorskérdésen, viszont két percen belül nekiállunk....

Bgaboca
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Bgaboca 6 évvel ezelőtt
Köszönöm, hasonló ízlésvilágban nagyon megéri. A húsos eleme szerintem wokban is elkészíthető időkevés esetben, továbbá más, szaftosabb húsokkal is variálható. A tészta beszerzési forrása a négybetűs, magánhangzóval kezdődő és végződő üzletlánc boltja, zöldfűszeres és chilis változatban is vagyon. Ez utóbbiak még nem debütáltak nálam, de nem ússzák meg. Üdv.: Bica :))
Nanasnani 6 évvel ezelőtt
Hali! Hát mit ne mondjak, ez nem egy vegás pite! Istenien hangzik, kipróbálásra ítéltetett, és persze menü ajánlóban is bőven helyet talál magának! Külön köszönet a vargányás tészta feldobásáért, azt hiszem sokan még nem hallottunk róla, de, én biztosan keresem, keressük a polcokon! Stílusod továbbra is imádom, csakúgy mint főztödet, pusszancs, Nani. És persze öt csillagos!

Hasonló Receptek

Magazin