Tejfölös pogácsa sajttal

default user icon
11 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • kevés tej
  • kevés cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 25 dkg reszelt sajt
  • + tojás a kenéshez

Elkészítés

    Elkészítés: Először az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a tejet, és sóval ízesítjük. Gyenge rétestészta-keménységű tésztát kapunk, amit 30 percig deszkán pihentetünk. Utána kinyújtjuk, és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20 perces pihentetések után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezen előbb 10 percig pihentetjük, mert különben a pogácsa sütés közben eldől. Ebből a tésztából még rudakat is készíthetünk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Écsiné Gosztola Tünde 11 hónappal ezelőtt
Szabados Marianna 1 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, könnyű, szinte repül. Én a végén nem tettem rá sajtot, és így is tökéletes lett. 180 fokon 25 percig sütöttem.
Koronczai zsofi 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Megsütöttem a pogit! Nagyon finom lett, és omlós. Megfogadtam a tanácsot, és fele-fele arányban raktam bele a vajat és a margarint, és így tényleg nagyon finom lett a tészta. Nekem nem kellett bele több liszt, így is pont jó lett. Biztos, hogy megtartom a receptet, az egész családnak nagyon ízlik!:)
Baksáné Judit 5 évvel ezelőtt
Lehet , hogy bennem van a hiba bár többször is átolvastam a receptet de nem találom , hogy hová kerül a 25 dkg sajt. A képen látszik,hogy a teteje meg van szórva sajttal de bele nem kerül a tésztába csak a tetéjre?
Káldy Krisztina 6 évvel ezelőtt
Az első pogácsám. Nekem is több lisztet felvett a tészta, mint amit a recept írt, de végül is sikerült egy nagyon jó állagú tésztát gyúrnom. Sajnos sótlan lett (nagyon), de ez az én hibám, mert képtelen vagyok megkóstolni az ilyen nyers tésztákat. A sütési idő és hőfok jó lett volna ha meg van adva, az ilyen gyakorlatlan sütőknek is mint én vagyok, de más recepteket olvasva 20-25 perc alatt kész lett. Legközelebb figyelek a sóra és akkor biztosan nagyon finom lesz.
agnes 6 évvel ezelőtt
Megsötöttem és nagyon finom lett, valóban. Sok receptet kipróbáltam már, de ez a pogi volt az, ami még másnap is puha maradt. Tipp: ha a margarin mennyiség fele helyett vajat használunk /12dkg vaj, 12dkg margarin/ a tészta még omlósabb lesz. Ez egyébként minden sütire igaz, amibe kell margarin:-). A tészta meg akkor jó állagú, amikor könnyű gyúrni, nem tapad le gyúrás közben a deszkára, nem ragad lisztezés nélkül sem. Próbáljátok ki ezt a pogit, komolyan nagyon jó!
Anikó 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én sajtot csak a tetejére rakok. Mivel csak a tojás sárgája kell a pogiba, ezért a tetejét a maradék fehérjével kenem meg. Így is szép lesz, és finom. És nem kell bele több liszt, ennek ilyen lágynak kell lenni.
Sós Eszter 9 évvel ezelőtt
Megcsináltuk, nagyon finom lett. Mondjuk még kb. 20 deka lisztet felvett, mire gyúrható lett. De ettől függetlenül érdemes megcsináni, mert isteni.
Tuma Andrea 10 évvel ezelőtt
A sajtból kell rakni a süteménybe vagy csak a tetejét kell megszórni vele?
Gyuricza Ráhel 10 évvel ezelőtt
A sajtot sütés előtt kell ráreszelni.

Hasonló Receptek

Magazin