Tejfölös pogácsa sajttal

default user icon
11 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • kevés tej
  • kevés cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 25 dkg reszelt sajt
  • + tojás a kenéshez

Elkészítés

    Elkészítés: Először az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a tejet, és sóval ízesítjük. Gyenge rétestészta-keménységű tésztát kapunk, amit 30 percig deszkán pihentetünk. Utána kinyújtjuk, és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20 perces pihentetések után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezen előbb 10 percig pihentetjük, mert különben a pogácsa sütés közben eldől. Ebből a tésztából még rudakat is készíthetünk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Écsiné Gosztola Tünde 1 évvel ezelőtt
Szabados Marianna 2 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, könnyű, szinte repül. Én a végén nem tettem rá sajtot, és így is tökéletes lett. 180 fokon 25 percig sütöttem.
Koronczai zsofi 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Megsütöttem a pogit! Nagyon finom lett, és omlós. Megfogadtam a tanácsot, és fele-fele arányban raktam bele a vajat és a margarint, és így tényleg nagyon finom lett a tészta. Nekem nem kellett bele több liszt, így is pont jó lett. Biztos, hogy megtartom a receptet, az egész családnak nagyon ízlik!:)
Baksáné Judit 5 évvel ezelőtt
Lehet , hogy bennem van a hiba bár többször is átolvastam a receptet de nem találom , hogy hová kerül a 25 dkg sajt. A képen látszik,hogy a teteje meg van szórva sajttal de bele nem kerül a tésztába csak a tetéjre?
Káldy Krisztina 6 évvel ezelőtt
Az első pogácsám. Nekem is több lisztet felvett a tészta, mint amit a recept írt, de végül is sikerült egy nagyon jó állagú tésztát gyúrnom. Sajnos sótlan lett (nagyon), de ez az én hibám, mert képtelen vagyok megkóstolni az ilyen nyers tésztákat. A sütési idő és hőfok jó lett volna ha meg van adva, az ilyen gyakorlatlan sütőknek is mint én vagyok, de más recepteket olvasva 20-25 perc alatt kész lett. Legközelebb figyelek a sóra és akkor biztosan nagyon finom lesz.
agnes 7 évvel ezelőtt
Megsötöttem és nagyon finom lett, valóban. Sok receptet kipróbáltam már, de ez a pogi volt az, ami még másnap is puha maradt. Tipp: ha a margarin mennyiség fele helyett vajat használunk /12dkg vaj, 12dkg margarin/ a tészta még omlósabb lesz. Ez egyébként minden sütire igaz, amibe kell margarin:-). A tészta meg akkor jó állagú, amikor könnyű gyúrni, nem tapad le gyúrás közben a deszkára, nem ragad lisztezés nélkül sem. Próbáljátok ki ezt a pogit, komolyan nagyon jó!
Anikó 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én sajtot csak a tetejére rakok. Mivel csak a tojás sárgája kell a pogiba, ezért a tetejét a maradék fehérjével kenem meg. Így is szép lesz, és finom. És nem kell bele több liszt, ennek ilyen lágynak kell lenni.
Sós Eszter 10 évvel ezelőtt
Megcsináltuk, nagyon finom lett. Mondjuk még kb. 20 deka lisztet felvett, mire gyúrható lett. De ettől függetlenül érdemes megcsináni, mert isteni.
Tuma Andrea 10 évvel ezelőtt
A sajtból kell rakni a süteménybe vagy csak a tetejét kell megszórni vele?
Gyuricza Ráhel 10 évvel ezelőtt
A sajtot sütés előtt kell ráreszelni.

Hasonló Receptek

Magazin