Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paprikás csiga édesen

120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. Összegyúrjuk a tészta összeteveőit, majd 6-8 mm vastagságúra nyújtjuk.
  2. A tészta nyújtásával egy időben, egy edényben a tűzhelyre tesszük a zsírt olvasztásra, amikor megolvadt, beletesszük a pirospaprikát és elkeverjük, nagyon vigyázva arra, hogy a paprika ne égjen meg.
  3. A kinyújtott tésztára rákenjük a paprikás zsírt, lehetőleg egyenletesen terítjük szét a folyékony zsírt. A paprikás zsírra rászórjuk a kristálycukrot.
  4. A külső széleinél kétféleképpen járunk el: az ún. belső felét egészen a széléig kenhetjük, mert így lesz igazán finom a csiga közepe. Az ún. külső felénél többet hagyunk el, mert sütés közben a hőtől a zsír kiolvad és kifolyik a csigából a tepsi aljára.
  5. Amikor ezt a műveletet elvégeztük, akkor a tésztát feltekerjük. 
  6. A feltekert tésztát ca. kettő ujjnyi vastagságúra vágjuk fel, majd ezt kővetően az alsó oldalát belemártjuk a zsemlemorzsába és a tepsibe tesszük úgy, hogy a kelésnek még legyen hely.
  7. Amikor a tepsi tele lett, akkor a ismét előkerül az olvasztott paprikás zsír és kevéske mennyiséggel a tetejét meglocsoljuk, majd némi kristálycukrot szórunk a tetejére. Ettől a csiga a sütés következtében szép aranysárga és ropogós lesz.
  8. Előmelegített sütőben 170-175 °C-on, körül-belül 25-30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

A tésztát minden esetben a tőlem távol lévő szélén kezdem, és magam felé tekerem, de nem csak egyszerűen, hanem mindig alányúlok és meghúzom kifelé egy kicsit és közben tekerem, így érem el azt, hogy a csiga szorosan tekeredik fel. Ennek ott van jelentősége, hogy a zsír olvad és kifolyhat a tésztából, ha nem kellően szoros. Addig tekerem, hogy a külső széle mindig alulra kerüljön. A fogyasztáshoz mindenkinek jó étvágyat kívánok. - simfer

Ezek is érdekelhetnek

Friss