Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Néhány jótanács karácsonyi ideggörcs ellen

default user icon
SB
A séfek is azt mondják, a tervezésen múlik minden. Mi is azt mondjuk: a tervezés nagyon fontos, de legalább annyira fontos a lazaság, a jó hangulat, a rögtönzés. Jobb, ha előre felkészülünk: lesz málőr. Nem ég a karácsonyfára való égősor, kölcsönadtuk a szomszédnak a baltát a nyáron és elutaztak, vagy megeszi a macska a teraszra kitett kocsonyát.

Ezeken nevessünk jót! Végre Korminak is lesz egy szép karácsonya, az égősor helyett dupla mennyiségű csillagszórót teszünk fel, és a másik szomszédnál biztos van balta a fa kifaragásához. A békés és boldog ünnepbe igazán nem kell belebolondulni, jelszavaink: tervezzünk most, és fogjunk be mindenkit, aki él és mozog.

A fa alá

Vannak azok a típusok, akik 24-én reggel elmennek vásárolni, gyorsan megvesznek mindent (általában mindenkinek ugyanazt), hazamennek, becsomagolják és kész. Nem érdemes feltétlenül erre bazírozni. A sorrend: ötletelés, elkészítés vagy megvásárlás, csomagolás.
A karácsonyi lista fontos, ha vásárolunk sem baj, ha tudjuk, kinek mit adunk, főleg ha nagy a család, és nem feltétlenül milliós a karácsonyi büdzsénk.

A saját készítésű

A saját készítésű ajándékokkal nagy örömet szerezhetünk. Ha nem vagyunk rutinos kézművesek, de szívesen ajándékoznánk saját készítésű dolgokat, csináljunk aprósüteményeket  vagy csatnit,  fűszerolajokat vagy borokat. Ami biztos: hétvégén nem érdemes bevásárlóközpontok közelébe merészkedni, hacsak valaki nem igazi tömegimádó. Nézzünk körül a neten. Fantasztikus kézműves dolgok vannak itt, licitálhatunk is . A karácsonyi képeslapokat is kiküldhetjük hamarosan, erre sem érdemes ezreket költeni, elég lesz a postaköltség, vegyünk inkább vastag papírt, hajtogassuk magunk, és ragasszunk rá családi fotókat, színes papírból kivágott karácsonyfát, vagy fessünk rá csillagokat.

A lakás és a fodrász

Tervezzük meg a takarítást is, ki mit és mikor csinál. Ha süt a nap és nem fagy, megpucolhatjuk az ablakokat, ha rossz idő van, szanálhatunk a szekrényben, hogy legyen hova eldugni majd az ajándékokat.
A dekorációt is kitalálhatjuk előre. A karácsony feliratú dobozokat elővehetjük már most, a lakást is feldíszíthetjük Mikulás előtt. A karácsonyi dekorálást a gyerekek is imádják. Csinálhatunk együtt füzért pattogatott kukoricából, illatosítót narancsból és szegfűszegből, és az ablakdíszeket is segíthetnek felragasztani.
Ne felejtsük el: karácsonykor legyünk mindannyian szépek. Döntsük el előre, hogy ki mit visel majd, tervezzük meg a fodrász, kozmetikus időpontját, ha fontos a jó frizura, foglaljunk már most időpontot szilveszterre.

Étel, ital

Üljünk le, és tervezzük meg a menüt is. Jó, ha plusz adagokkal számolunk, a maradékot meg lehet enni a két ünnep között. Ne felejtsük el a reggeliket sem. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, csak legyen egészséges - és talán egy kicsit extra. Csináljunk például narancslekvárt (link) a családnak, és gyártsunk csillagos pirítósokat. A toast kenyérbe mindkét oldalon kicsit belenyomjuk a csillagos kiszúróformát, és így sütjük ki.
Ha a családi buli nálunk lesz, nem kell 12 emberre egyedül főzni 5 fogást. Nyugodtan kérjük meg a vendégeket, családtagokat, hogy szálljanak be. Valaki csinálja meg a majonézes krumplit a rántott halhoz, a másik hozzon egy nagy adag halászlevet. Ők is örülni fognak, ha megmutathatják, hogy mit tudnak a konyhában. Fogásonként is szabad kezet adhatunk.
A karácsonyi süteménysütés még jobb móka, ha felváltva csináljuk barátnőkkel, dupla/tripla adagokkal, gyúrás, dekoráció közben lehet jókat beszélgetni, év közben úgyis mindenki rohan.

Bevásárlás és hangulat

A vásárlást akár két héttel korábban elkezdhetjük, vegyük meg az italokat és a töltött káposztához valót előre. A húsokat, halakat le is fagyaszthatjuk, készítsünk sokáig elálló süteményeket. Aki nagyon elfoglalt, nyugodtan rendeljen cukrászdából, és biztos, hogy minden városban vannak halászlé-lelőhelyek.
A karácsonyi hangulat az apróságokon múlik: a gyertyafényen, a szép zenén, az ünneplő ruhán, a különleges ételdíszítésen, a kicsit több odafigyelésen. Lehet gyönyörű karácsonyunk tonhalas szendviccsel és egy pohár forralt borral is. A lelkünket díszítsük, ez a fontos.

Ezek is érdekelhetnek