Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos pite áfonyával

MME MME
90 perc
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • 3,75 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk reszelt citromhéj (bio)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2,5 dkg vaj + a formához
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 db tojás
  • 30 dkg áfonya
  • porcukor a szóráshoz
  • A tésztához:
  • 15 dkg zsírszegény túró
  • 6 ek tej
  • 6 ek napraforgóolaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés

  1. A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a vajjal és a darált mákkal együtt. Ezután levesszük a tűzről, és fedő alatt pihentetjük kb. 10 percig.
  2. Közben a maradék tejet és a keményítőt csomómentesre keverjük. A mákos masszát keverés közben ismét felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítős tejet és összeforraljuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a túrót, végül a tojást.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztához a túrót kikeverjük a tejjel, az olajjal, a cukorral, 1 nagy csipet sóval és 15 dkg liszttel. Ezután beledolgozzuk a sütőporral elvegyített maradék lisztet, majd a tésztát ujjainkkal jól kivajazott 26 cm-es piteformába nyomkodjuk úgy, hogy körben peremnek felhúzzuk. Ráhalmozzuk a máktölteléket, és az előmelegített sütő aljában sütjük kb. 35 percig.
  4. Közben az átválogatott áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük. Végül a sütőből kivett pitét rövid pihentetés után kirakjuk a bogyókkal. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

Még tartalmasabb tölteléket szeretnél? Süsd a nyers tésztát a rásimított mákos masszával együtt 20 percig, és közben áztass hideg vízbe 2 db lapzselatint. A sütőből kivett pitét rakd meg az áfonyával, majd told vissza további 15 percre. Közben melegíts fel 20 dkg áfonyadzsemet és oldd fel benne a kinyomkodott zselatint. Végül a kissé kihűlt pitét kend meg a zselatinos dzsemmel, és tedd a hűtőbe 30 percre, amíg a bevonat megdermed. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss