Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 világbajnok magyar kézműves csoki, amit ismerned kell!

Bár sem kontinensen, sem a mi égövünkön nem terem meg a kakaó, csokoládéban mégis igen jók vagyunk. A kétezres évek második felétől, a - nemzetközi viszonylatban is kiváló minőségűnek számító - alapanyagok könnyű beszerezhetősége okán, egyre több cukrász képezte át magát csokoládémesternek, s jelentek meg azok a chocolatier-k, akiket a csokoládé iránti szenvedély az élet egészen más területeiről hajtott ehhez a matériához.

A Callebaut, Valrhona vagy épp a Cacao Berry által fogalmazott, minőségi alapanyagok, a különféle formák, a speciális kiegészítők egész sora lehetőséget adott arra, hogy akiben megvolt a nyersanyag iránti kellő alázat és tanulni vágyás, az szép és édes eredményeket érhetett el. A befektetett munkát nem csak a fogyasztók elégedettsége igazolja, hanem az a díjeső, amely a nemzetközi versenyek magyar szereplőit övezi. Az angol székhelyű Great Taste versenyen, illetve a International Chocolate Awards-on számos  magyar versenyző indul, akik közül egyre többen érnek el elismerésre méltó eredményeket.

#1

Az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka, a marketing világból érkező, ehhez igen jól értő és a csokoládé iránti szenvedélyéért mindent feladó Mészáros Gábor által alapított chocoMe. Gábor nagyon hamar felismerte a nemzetközi versenyek fontosságát és nem múlik el szezon, hogy a márka valamilyen új elismerést ne zsebelne be az innovatív termékeivel. Az örökös innováció gyümölcse az ősz újdonsága, a feketeribizli borssal fűszerezett drazsé is, ahol a minőségi alapanyagok mellett, a nóvumnak számító, ribizlirügyből készített fűszer teszi igazán izgalmassá a terméket.

#2

Cukrász vonalon mozogva érdemes megemlíteni a Harrer családot. A csokoládé iránti rajongásukat nem csak a soproni cukrászatukban található izgalmas csokoládé bemutatójukkal prezentálják, hanem a nemzetközi versenyeken, többek között az International Chocolate Awards-on elért helyezéseikkel. Az idei kelet-európai döntőben a táblás csokoládék mezőnyét szinte letarolták, a bírák arany és ezüst érmekkel jutalmazták többek között Merlot-val bolondított étcsokoládéjukat, a tonkababos tejcsokoládét és az üdítően friss mentás fehér csokoládét.

#3

A kiemelkedő minőségű táblás csokoládék alkotóinak körébe tartozik a csipkemintás kreációiról ismert Fabric Csokoládé is, amely a tavalyi évben ért el a Harrer Csokoládéhoz hasonló sikereket az International Chocolate Awards-on, egy 66%-os mexikói étcsokoládéval, valamint egy citrommal és fahéjjal ízesített fehér csokoládéból készített táblával.

#4

A magyar csokoládémesterek által alkotott táblás csokoládék, bonbonok mibenléte sok esetben az aktuális trendek, a szezonális alapanyagok függvénye, de arra is számtalan példa található, hogy a magyar gasztronómiában fellelhető ízek, a hagyományos, tradicionális desszertek nyernek új értelmet, kerülnek új köntösbe egy-egy termékben. Az általunk nagyon kedvelt zserbó így tudott a Demeter Chocolate jóvoltából bonbonná nemesedni, s az idei Great Taste Awards-on a bírákat is meggyőzte arról, hogy a magyar desszertek ízvilága kellően komplex ahhoz, hogy kitűnő bonbonok születhessenek belőlük.

#5

A Sweetic csokoládé manufaktúrában Zala Judit csokoládémester inkább egzotikus ízvilágú bonbonokat készít, s ezzel ér el nemzetközi sikereket. Az ötfűszeres bonbonjuk mellett a mangó, kókusz és passiógyümölcs ízesítésű pralinéi kapták meg az elismerést az idei Great Taste Awards-on. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss