Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulás briós

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 kanál cukor
  • csipet só
  • 7 g-os instant élesztő
  • langyos tej
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 3 kanál levendulaszirup

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáöntöttem a felvert tojást, az olvasztott vajat, a cukrot, sóztam, beleszórtam az élesztőt, és felöntöttem annyi tejjel, amennyit felvett. Fakanállal dagasztottam, a langyos tejet pedig apránként öntöttem hozzá, addig kavartam, amíg a tészta összeállt és félkeményre sikeredett. Ez azt jelentette, hogy nem folyt a massza és csak annyira volt kemény, hogy fakanállal lehetett még dagasztani. Próbáljuk még legalább 5 percig ezt tenni. Lefedtem, betettem a hűtőszekrénybe, és jó éjszakát kívántam neki.

Másnap, amíg a sütő melegedett, a tésztát is konyhahőmérsékleten tartottam legalább 1 órán keresztül. Lisztezett deszkára borítottam, 2/3-ából 6 golyóbist gömbölyítettem a két tenyerem között, 1/3-ából pedig 6 cseppkőformát mintáztam.

Közben kivajaztam 6 muffinformát, a 6 nagyobb gombócot belehelyeztem a mélyedésekbe, mindegyik közepébe az ujjammal jó mély lyukat fúrtam, és beleépítettem a cseppköveket, szélesebb buksijukkal felfelé.

1 tojássárgáját elkevertem 1 kiskanál levendulasziruppal, és alaposan bekentem vele a tésztákat.

A kályha szélén legalább fél órát kelszetettem, majd sütőben szép pirosra sütöttem. Mielőtt kész lett volna, még egyszer átkentem a levendulás tojással.

Megjegyzés

Levendulaszirup helyett használhatunk vaníliás tejet vagy bármilyen más karakterisztikusabb fűszert, például fahéjat. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek