A tárkonyos levest sokan szeretik, húsvétkor mi más is kerülne bele, mint bárány. Ehhez a húshoz is remekül illik a tárkony frissítő íze, a puha krumpligombóc pedig tovább gazdagítja a levest. És ha már húsvét: a végén félbevágott főtt tojásokkal díszíthetjük a fogást. Mutatjuk is a pontos receptet.
Tárkonyos bárányraguleves krumpligombóccal
Hozzávalók:
A leveshez:
- 3 fej vöröshagyma
- zsiradék
- 60 dkg bárányhús (lapocka)
- 1 ek. szárított tárkony
- 3 db babérlevél
- só
- bors
- 1 db sárgarépa
- 1 db karalábé
- ¼ db zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db kezeletlen citrom
A gombóchoz:
- 2 db burgonya
- 2-3 ek. liszt
- só
- bors
Elkészítése:
- Finomra vágjuk a vöröshagymát, majd egy nagyobb fazékban egy kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb kockákra felvágott húst, rámorzsoljuk a tárkonyt, hozzádobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Ha elfövi a levét, mindig öntünk rá egy kis vizet. Félidőben hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott zöldségeket is.
- Közben egy másik fazékban héjastól megfőzzük a két krumplit a gombóchoz. Még tűzforrón meghámozzuk, áttörjük, kiterítjük, hagyjuk, hogy kigőzölődjön. Ha már csak langyos, hozzákeverünk annyi lisztet, hogy jól formázható legyen a massza, sóval és borssal ízesítjük. Apró gombócokat gyúrunk belőle.
- Ha már puha a hús, a levest felöntjük bő egyliternyi vízzel, és ha felforrt, kicsire állítjuk a lángot, és kifőzzük benne a gombócokat. Végül hozzákeverjük a leveshez az összevágott petrezselymet, valamint a citrom lereszelt héját, és egy-két evőkanálnyi frissen facsart citromlét.
Még több húsvéti különlegesség>>>
Borítókép: Vidék íze archívum