Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Különleges fogás a húsvéti asztalon: tárkonyos bárányraguleves krumpligombóccal

default user icon
MME
Az ünnepi menü központi eleme általában nem a leves, pedig az első fogás nagyon is meghatározó az étkezésben, hiszen vele indul a fogások sora. Ez a leves nem fog csalódást okozni.

A tárkonyos levest sokan szeretik, húsvétkor mi más is kerülne bele, mint bárány. Ehhez a húshoz is remekül illik a tárkony frissítő íze, a puha krumpligombóc pedig tovább gazdagítja a levest. És ha már húsvét: a végén félbevágott főtt tojásokkal díszíthetjük a fogást. Mutatjuk is a pontos receptet. 

 

Tárkonyos bárányraguleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 3 fej vöröshagyma
  • zsiradék
  • 60 dkg bárányhús (lapocka)
  • 1 ek. szárított tárkony
  • 3 db babérlevél
  • bors
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • ¼ db zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db kezeletlen citrom

A gombóchoz:

  • 2 db burgonya
  • 2-3 ek. liszt
  • bors

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, majd egy nagyobb fazékban egy kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb kockákra felvágott húst, rámorzsoljuk a tárkonyt, hozzádobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Ha elfövi a levét, mindig öntünk rá egy kis vizet. Félidőben hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott zöldségeket is.
  2. Közben egy másik fazékban héjastól megfőzzük a két krumplit a gombóchoz. Még tűzforrón meghámozzuk, áttörjük, kiterítjük, hagyjuk, hogy kigőzölődjön. Ha már csak langyos, hozzákeverünk annyi lisztet, hogy jól formázható legyen a massza, sóval és borssal ízesítjük. Apró gombócokat gyúrunk belőle.
  3. Ha már puha a hús, a levest felöntjük bő egyliternyi vízzel, és ha felforrt, kicsire állítjuk a lángot, és kifőzzük benne a gombócokat. Végül hozzákeverjük a leveshez az összevágott petrezselymet, valamint a citrom lereszelt héját, és egy-két evőkanálnyi frissen facsart citromlét.

Még több húsvéti különlegesség>>> 

 

Borítókép: Vidék íze archívum

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss