Körmös-csülkös pacal

default user icon
7 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 kg szép fehér marhapacal
  • 1 db nyers hátsó sertéscsülök (olyan 1,5 kilós)
  • 4 db sertésköröm (a hentessel négybe vágatom)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db bogyiszlói paprika
  • 20 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 db füstölt sertésköröm
  • 4-5 dl testes száraz vörösbor
  • 1 kg krumpli
  • 3-4 evőkanál zsír
  • 3-4 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • őrölt majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • Az előfőzéshez (abároláshoz):
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szemes feketebors
  • babérlevél

Elkészítés

    Elkészítés: Nálunk a bográcsolás vasárnapi tevékenység, ezért szombaton bevásárolom a hozzávalókat. Délután előveszem kuktafazék alkalmazottunkat, és abban a szépen megtisztított, többször átmosott pacalt a füstölt körömmel 1 órányit előfőzöm, szép, de nem magyar szóval abárolom. Mivel két kuktánk van, a másikban a kicsontozott csülökkel és a darabolt körmökkel ugyanígy cselekszem.

    A kukták főzési ideje lejártával a benne főtteket hagyom hűlni, amikor már kézhideg, a pacalt felcsíkozom, a csülköt kockákra vágom. Mindent, ami a kuktában főtt, edényekbe teszem, és mehet a hűtőbe, hadd pihenjenek az éjszaka.

    Vasárnap kényelmesen tüzet rakok. Ha ég a tűz, felkockázom a szalonnát és a hagymát, összepréselem a fokhagymát. Zsír a bográcsba, rá a szalonna, kellő időben a hagyma (sózva), vele a fokhagyma. Közben szintén kockázom a paprikát, paradicsomot. Amikor kellemes szaft látszik a bográcsomban, beledobom (íze miatt) a füstölt körmöt, majd a paprikát és a paradicsomot, velük együtt sózom, borsozom, és mehet bele a babérlevél is.

    Hagyom kellemesen zsírjára pirulni, beleteszem a darabolt körmöt, a kockázott csülköt, na meg a pacal se maradjon ki. Megszórom pirospaprikával, öntök alá némi vizet, és hadd följön. Nem keverem, hanem forgatom a bográcsot! Amikor már a húsfélék majdnem puhák, hozzáadom a kockázott, tisztított krumplit, felöntöm a vörösborral, és készre főzöm.

    A meghívottak beállhatnak a sorba, és ha jól viselkedtek, tálalok nekik. Friss kenyeret szelek hozzá, tunkolási célzattal, meg persze csípős savanyú paprikát, kovi ubit vagy más, kedvünkre való savanyúságot kínálok mellé.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp Sándor 3 évvel ezelőtt
Hali Donnapazza! Ne rakj bele krumplit, ha úgy gondolod! Én leginkább krumpli nélkül, friss ropogós kenyérrel szeretem, de ki nem állhatom a mellé tálalt sós vízben főtt burgonyát. A család viszont kedveli, ezért főzök keveset inkább bele, átveszi a kaja ízét és valamelyest sűríti is a szaftot. A pirospaprikát valamikor kezdő, kontár hobbi szakácskodásomkor én is a megpirított hagymára tettem, de később azt tapasztaltam, jobb lesz az étel íze, ha később adom hozzá. Nekem így jön be, de valóban mindenki másképp csinálja! Nekem az is nagy öröm, hogy alapként használjátok a receptemet! Üdv, Nani.
Tóth Viktória 3 évvel ezelőtt
Mindenki másképp csinálja, én mindenesetre nem raknek bele krumplit, a pirospaprikát meg a zsirra vagy az olajra szokták szórni, mivel abban oldódik, másképp ropog a fogunk alatt.
kovács géza 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom az étel,de nem tudtam rájönni hogy ki az az íze aki miatt füstölt körmöt kell beledobni?mindegy azért bele tettem a körmöt,finom lett.
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali Mindenkinek! Köszönöm az elismerő hozzászólásokat, hamarosan a marha pöri is jön! Üdv, Nani.
Dinnyés Tibor 6 évvel ezelőtt
Gratulálok T. Nanasnani! Lenyügöző a tudománya, minden elismerésem! - hiányolom az Őn által is imádott \'Marha pöri tarhonya\' receptjét - Én is hasonló \'ízesités\' -l főzicskézek. Tisztelettel: Dinnyés Tibor
Horváth Thilia 6 évvel ezelőtt
Nagyon finom !!!!!
liszizsuzsika 6 évvel ezelőtt
Ez igen! Remélem, a borból marad a tunkolás végére is...:)))

Hasonló Receptek

Magazin