Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

RECEPT

« vissza

Körmös-csülkös pacal

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Körmös-csülkös pacal

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 38
  • Elküldve: 8

Hozzávalók:

  • 2 kg szép fehér marhapacal
  • 1 db nyers hátsó sertéscsülök (olyan 1,5 kilós)
  • 4 db sertésköröm (a hentessel négybe vágatom)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db bogyiszlói paprika
  • 20 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 db füstölt sertésköröm
  • 4-5 dl testes száraz vörösbor
  • 1 kg krumpli
  • 3-4 evőkanál zsír
  • 3-4 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • őrölt majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • Az előfőzéshez (abároláshoz):
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szemes feketebors
  • babérlevél

Elkészítés:

Nálunk a bográcsolás vasárnapi tevékenység, ezért szombaton bevásárolom a hozzávalókat. Délután előveszem kuktafazék alkalmazottunkat, és abban a szépen megtisztított, többször átmosott pacalt a füstölt körömmel 1 órányit előfőzöm, szép, de nem magyar szóval abárolom. Mivel két kuktánk van, a másikban a kicsontozott csülökkel és a darabolt körmökkel ugyanígy cselekszem.

A kukták főzési ideje lejártával a benne főtteket hagyom hűlni, amikor már kézhideg, a pacalt felcsíkozom, a csülköt kockákra vágom. Mindent, ami a kuktában főtt, edényekbe teszem, és mehet a hűtőbe, hadd pihenjenek az éjszaka.

Vasárnap kényelmesen tüzet rakok. Ha ég a tűz, felkockázom a szalonnát és a hagymát, összepréselem a fokhagymát. Zsír a bográcsba, rá a szalonna, kellő időben a hagyma (sózva), vele a fokhagyma. Közben szintén kockázom a paprikát, paradicsomot. Amikor kellemes szaft látszik a bográcsomban, beledobom (íze miatt) a füstölt körmöt, majd a paprikát és a paradicsomot, velük együtt sózom, borsozom, és mehet bele a babérlevél is.

Hagyom kellemesen zsírjára pirulni, beleteszem a darabolt körmöt, a kockázott csülköt, na meg a pacal se maradjon ki. Megszórom pirospaprikával, öntök alá némi vizet, és hadd följön. Nem keverem, hanem forgatom a bográcsot! Amikor már a húsfélék majdnem puhák, hozzáadom a kockázott, tisztított krumplit, felöntöm a vörösborral, és készre főzöm.

A meghívottak beállhatnak a sorba, és ha jól viselkedtek, tálalok nekik. Friss kenyeret szelek hozzá, tunkolási célzattal, meg persze csípős savanyú paprikát, kovi ubit vagy más, kedvünkre való savanyúságot kínálok mellé.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Összes hozzászólás: 7 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2014. február 12. (szerda) 21:33
    Hali Donnapazza! Ne rakj bele krumplit, ha úgy gondolod! Én leginkább krumpli nélkül, friss ropogós kenyérrel szeretem, de ki nem állhatom a mellé tálalt sós vízben főtt burgonyát. A család viszont kedveli, ezért főzök keveset inkább bele, átveszi a kaja ízét és valamelyest sűríti is a szaftot. A pirospaprikát valamikor kezdő, kontár hobbi szakácskodásomkor én is a megpirított hagymára tettem, de később azt tapasztaltam, jobb lesz az étel íze, ha később adom hozzá. Nekem így jön be, de valóban mindenki másképp csinálja! Nekem az is nagy öröm, hogy alapként használjátok a receptemet! Üdv, Nani.
    Nanasnani szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Libalakoma
Novemberben vétek nem enni libát. Szezonja van, és a Márton-nap is kötelez! Libaleves, ludaskása, pecsenye... Válogass receptjeink közül!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Krémsajtos-erdeigyümölcsös csokoládékehely Krémsajtos-erdeigyümölcsös csokoládékehely
Tárkonyos őzraguleves Tárkonyos őzraguleves
Villámgyors almás muffin Villámgyors almás muffin
Babos-lecsós tészta Babos-lecsós tészta
Sárgarépás-sajtos sült burgonya Sárgarépás-sajtos sült burgonya
Fűszeres sütőtökkrémleves répachips-szel Fűszeres sütőtökkrémleves répachips-szel
Kókuszos-csokoládés pohárkrém Kókuszos-csokoládés pohárkrém
Pani Walewska (lengyel sütemény) Pani Walewska (lengyel sütemény)
Brokkolifőzelék egyszerűen Brokkolifőzelék egyszerűen
Durván csokis keksz, amiért érdemes elcsábulni Durván csokis keksz, amiért érdemes elcsábulni
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123158_thai-curry-110.jpg Kókusztejes zöldségcurry thai stílusban

A különféle curryk a dél-ázsiai konyhák nagyszerű fogásai. Hideg időben pedig az ember sokszor vágyik valami fűszeres, melengető,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123165_receptverseny-110.jpg Karácsonyi receptverseny!

Advent és karácsony környéke a legizgalmasabb időszak a konyhában. Tervezgetünk, sütünk, kipróbálunk, tesztelünk, hogy az…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121953_repatorta-110.jpg Répatorta, a szükségből lett kedvenc

A répatortát előbb ismertük a viccekből, minthogy bárki evett volna. A nyolcvanas évek nyuszikás vicce után lassan maga a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/93000/93453_huvelyes_nyito.jpg Csicseriborsó, bab, lencse…

Gyerekkorunkban sokat énekeltünk róluk, és rendszeresen ettünk belőlük az oviban. Felnőttként azonban méltatlanul elfelejtjük…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123132_almas-pite110.jpg Nagymama almás pitéje

– Mamma, olyan jó illatod van! - szaglászott körülöttem a nyolc éves fiam. – Komolyan? Szerintem füstszagom van,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123123_kollegista-konyha-110.jpg Kezdő konyha kollégistáknak

A kollégiumi lét egyik sarkalatos pontja a változatos étkezés megvalósítása. Ennek akadálya nem minden esetben a frissen önállóvá…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123119_bonduelle-110.jpg A gyors és egészséges ételvariációk titka

Veled is előfordult már, hogy szívesen főztél volna valami finomat, de idő hiányában inkább a szendvicsnél maradtál? Ha gyors és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/111000/111426_csicsoka_110.jpg Csicsóka, a szegények krumplija

Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept