Részletes receptkereső »
  •  


RECEPT

« vissza

Körmös-csülkös pacal

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Körmös-csülkös pacal

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 38
  • Elküldve: 9

Hozzávalók:

  • 2 kg szép fehér marhapacal
  • 1 db nyers hátsó sertéscsülök (olyan 1,5 kilós)
  • 4 db sertésköröm (a hentessel négybe vágatom)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db bogyiszlói paprika
  • 20 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 db füstölt sertésköröm
  • 4-5 dl testes száraz vörösbor
  • 1 kg krumpli
  • 3-4 evőkanál zsír
  • 3-4 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • őrölt majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • Az előfőzéshez (abároláshoz):
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szemes feketebors
  • babérlevél

Elkészítés:

Nálunk a bográcsolás vasárnapi tevékenység, ezért szombaton bevásárolom a hozzávalókat. Délután előveszem kuktafazék alkalmazottunkat, és abban a szépen megtisztított, többször átmosott pacalt a füstölt körömmel 1 órányit előfőzöm, szép, de nem magyar szóval abárolom. Mivel két kuktánk van, a másikban a kicsontozott csülökkel és a darabolt körmökkel ugyanígy cselekszem.

A kukták főzési ideje lejártával a benne főtteket hagyom hűlni, amikor már kézhideg, a pacalt felcsíkozom, a csülköt kockákra vágom. Mindent, ami a kuktában főtt, edényekbe teszem, és mehet a hűtőbe, hadd pihenjenek az éjszaka.

Vasárnap kényelmesen tüzet rakok. Ha ég a tűz, felkockázom a szalonnát és a hagymát, összepréselem a fokhagymát. Zsír a bográcsba, rá a szalonna, kellő időben a hagyma (sózva), vele a fokhagyma. Közben szintén kockázom a paprikát, paradicsomot. Amikor kellemes szaft látszik a bográcsomban, beledobom (íze miatt) a füstölt körmöt, majd a paprikát és a paradicsomot, velük együtt sózom, borsozom, és mehet bele a babérlevél is.

Hagyom kellemesen zsírjára pirulni, beleteszem a darabolt körmöt, a kockázott csülköt, na meg a pacal se maradjon ki. Megszórom pirospaprikával, öntök alá némi vizet, és hadd följön. Nem keverem, hanem forgatom a bográcsot! Amikor már a húsfélék majdnem puhák, hozzáadom a kockázott, tisztított krumplit, felöntöm a vörösborral, és készre főzöm.

A meghívottak beállhatnak a sorba, és ha jól viselkedtek, tálalok nekik. Friss kenyeret szelek hozzá, tunkolási célzattal, meg persze csípős savanyú paprikát, kovi ubit vagy más, kedvünkre való savanyúságot kínálok mellé.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!



Összes hozzászólás: 7 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2014. február 12. (szerda) 21:33
    Hali Donnapazza! Ne rakj bele krumplit, ha úgy gondolod! Én leginkább krumpli nélkül, friss ropogós kenyérrel szeretem, de ki nem állhatom a mellé tálalt sós vízben főtt burgonyát. A család viszont kedveli, ezért főzök keveset inkább bele, átveszi a kaja ízét és valamelyest sűríti is a szaftot. A pirospaprikát valamikor kezdő, kontár hobbi szakácskodásomkor én is a megpirított hagymára tettem, de később azt tapasztaltam, jobb lesz az étel íze, ha később adom hozzá. Nekem így jön be, de valóban mindenki másképp csinálja! Nekem az is nagy öröm, hogy alapként használjátok a receptemet! Üdv, Nani.
    Nanasnani szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Zsenge zöldségekkel
A tavasz első kincsei - a spárga, a cukorborsó, a karalábé, az újrumpli, a friss tök és a zsenge répa - ilyenkor jelennek meg a piacon. Érdemes belőlük minél többet és többfélét készíteni!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Görögös csirkemell Görögös csirkemell
Csokoládés ananászkarikák leveles tésztán Csokoládés ananászkarikák leveles tésztán
Hógolyók csokoládésapkával Hógolyók csokoládésapkával
Dani szelet Dani szelet
Kolbásszal és cukkinivel töltött csirkemell Kolbásszal és cukkinivel töltött csirkemell
Húsvéti tál Húsvéti tál
Gyors pizzás rúd és batyu Gyors pizzás rúd és batyu
Kertészlány levese (olasz zöldséges paradicsomleves) Kertészlány levese (olasz zöldséges paradicsomleves)
Red Velvet cupcake nyuszikkal Red Velvet cupcake nyuszikkal
Régimódi aranygaluska vaníliaöntettel Régimódi aranygaluska vaníliaöntettel
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124134_szelektiv-hulladekgyujtes-110.jpg Mindent a szelektív hulladékgyűjtésről

Védenéd a környezetet, próbálnál tudatosan szemetelni? Néha azonban a jószándék kevés, mert sok még a homályos folt. Íme egy kis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124130_fogkrem-110.jpg Fogkrém, a sokoldalú háztartási segítség

Fogkrém mindig van otthon - és nem csak fogmosásra használhatjuk. Fényesítés, tisztítás, folteltávolítás, de még szépségápolás…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124109_bebitoksalata-110.jpg Szuperzsenge bébitöksaláta

Végre megjelentek a piacon az első, tényleg hihetetlenül zsenge bébitökök. Annyira karcsú, friss mindegyik, hogy az ember…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124136_almas-rozsasuti-110.jpg Almás rózsasüti pofonegyszerűen

Mutatós, különleges, de egyszerűen elkészíthető desszertre vágysz? Az almarózsa épp ilyen. Néhány perc alatt előkészíthető - és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124128_tiszta-konyha-110.jpg 5 tuti tipp, és a konyha tiszta lesz

Egy háztartásban sokminden megtalálható, ami a konyha tisztításához szükséges. Ha ezeket ismered, nincs szükséged drága…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124125_receptverseny-110.jpg Egy recepttel 1000 ajándék!

Alig férünk a bőrünkbe, annyira örülünk annak, hogy végre valahára kitavaszodott! Lelkesek vagyunk, tobzódunk az ötletekben.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124115_fondant-110.jpg Fondant, a cukorgyurma

Az izgalmas, gazdag torták önmagukban is mindig sikeresek, de a szépen díszített torták különlegesek, ünnepiek. Csak némi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124124_tortavagas-110.jpg Így szeleteld a tortát, hogy a maradék friss maradjon!

Az ünnepi torta szép nagy, gyakran nem fogy el mind elsőre. A szeletelt torta kiszárad, és már nem olyan kívánatos. Mostanáig!…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept