Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Körmös birkapörkölt bográcsban

default user icon
Körmös birkapörkölt bográcsban

Hozzávalók

  • 5 kg birkahús
  • 3 kg sertésköröm
  • 2 kg vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kanál zsír
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 3-4 paradicsom
  • 3-4 zöld paprika
  • 1 db csípős paprika
  • 3 kanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 kiskanál szemes bors
  • 1 kiskanál köménymag
  • kis csokor kakukkfű
  • 2 dl száraz vörösbor

Elkészítés

    A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük.
    A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.

    Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva, addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. A hús is enged kevés lét! Az apróra darabolt paprikát, és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.

    Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot. Nem kavarjuk! Hozzászórjuk a szemes borsot, (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet) a félbevágott kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük. Mikor felforrt, kóstoljuk meg. Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint. Ha kell a főzővizet pótoljuk időnként!
    Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is. Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!

    Amikor úgy érezzük elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz. Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin