Húsvéti sárgatúró

default user icon
14 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • ahány dl tej, annyi tojás
  • ízlés szerint cukor
  • vaníliás cukor
  • mazsola
  • leheletnyi só
  • egy nagy gézdarab

Elkészítés

    Elkészítés: A tejet együtt melegítem a mazsolával, vaníliás cukorral, cukorral, a pici sóval. Elkeverem. Beleütöm a tojásokat, és csak nagyon finoman, villával piszkálom meg annyira, hogy a tojások sárgája szétfolyjon. Nagyon kis lángon kell végig főzni. Mikor felforr, túrószerűen összeáll az egész, mert a tejből a savó kicsapódik. Ekkor leveszem a tűzről, és egy gézdarabba átmerem az egészet, jól összekötöm, és föllógatom egy olyan helyre, ahol ki tud csöpögni. Pár óra kell neki. Aztán kibontom a gézből (most már teljesen összeállt egy gombócba), és hűtőbe teszem.

    A húsvéti ünnepi hidegtálra kerül fölszeletelve a főtt sonka, főtt kolbász, és a hideg töltött dagadó mellé. Alföldi édesség, és kötelező a füstölt finomságokkal együtt enni! Sok helyen ez furcsa, de érdemes megkóstolni, mert nagyon finom. És kenyér helyett kizárólag kalács dukál minden mellé!

Megjegyzés

Nagyanyám receptje.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp Sándor 3 évvel ezelőtt
Menüben: 2014 16. hét.
Pálfy Marika 3 évvel ezelőtt
1 literhez 5 tojás elég....és ne tegyetek bele fűszert hiszen ez edésség...úristen hogy lehet így elrontani.....anyukám tépné a haját ha ezt meglátná....miért kell mindent megváltoztatni?
Turke Boglarka 7 évvel ezelőtt
Kedves Baraka! Én is most fogom elkésziteni először, és arra vagyok kiváncsi, hogy kb mennyi jön ki 1 liter tejből?Úgyértem hány személyre elég?Köszi szépen a receptet, Boldog Húsvétot mindenkinek
szimre 10 évvel ezelőtt
Szia! Nálunk is nagyon népszerű étel, de mi sem teszünk bele mazsolát, ellenben egy kevés őrölt szegfűszeg kerül bele ízesítésnek. Imre
csiszar agnes 10 évvel ezelőtt
Ismerem a sárgatúrót, még gyerekkoromban ettem. Erdélyben is igen népszerű, csak mi mazsola nélkül készítjük. Sokfinomságos-boldobságos Husvétot Mindannyiótoknak
Berényi Csilla 10 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én TOJÁSTÚRÓként ismerem, Tiszaroffról, a Nagymamám és Édesanyám is készíti minden húsvétkor, ideje lenne már nekem is megtanulnom ;) NAGYON FINOM!!!
tojanos 10 évvel ezelőtt
Sziasztok Inyencek! Kedves Baraka! Utójára gyerekkoromban, egy kis faluban, Beregsurányban ettem ezt a "csemegét". Még most is érzem az ízéz, pedig már hetven felé haladok. Édesanyám nem készített ilyet, mi reformátusok vagyunk, de a katólikusok szentelt kosarából ez nem maradhatott ki. A barátunk édesanyja Húsvétkor megkinált belőle. Már sokaktól megkérdeztem, hogy készítik, de ilyen precizen még senki nem mondta el. Igazán finom, mindenkinek ajánlom. Husvétra én is készítek belőle. Kellemes Karácsonyt!
LaLinea 11 évvel ezelőtt
Egyáltalán nem olyan macerás elkészíteni, én egyszínűre szoktam, vagyis előre elkeverem a tojásokat (nem igazán akarnék főtt fehérjedarabokra harapni...), és nem túl édesre csinálom. Van a mindmegettén egy másik recept, csak ott - helyesen - sárga túrónak (két szóban) nevezik, na, az hasonlít leginkább arra, amit én szoktam gyártani, csak tovább kell hagyni csepegni. Liter tejnél kevesebből nem érdemes nekiállni, és érdemes gőz fölött kavarni, különben könnyen odakozmál.
nagy kriszta 11 évvel ezelőtt
Szia Cesariel! Majd írd meg légyszíves, hogy sikerült eme nem kis bátorságot kívánó étel elkészítése... Köszi, és a konyhatündér legyen veled (no meg az erő...) Szia, baraka voltam!
kiss lujzika 11 évvel ezelőtt
sziasztok!!! Koszonom a hozzaszolasotokat!! csak tudnam most mar hogyan csinaljam??:-)))))))))dontetlen eredmennyel megint ott vagyok ahol elkezdtem:_) De koszi majd kisorsolom!! kellemeset nektek az unnepre!

Hasonló Receptek

Magazin