Részletes receptkereső »

Zöldség- és gyümölcshatározó

«vissza

Sárgarépa

Története | Hogyan válasszunk? | Hogyan tároljuk? | Hogyan készítsük elő? | Hogyan főzzük? | Néhány praktika | Felhasználási javaslat | Miért ne? | Ismerjük meg jobban! | Élelmezési ismeretek

Története

A sárgarépa valószínűleg Kis-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt. A Földközi-tenger medencéjének lakói tehát már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. Úgy tűnik, hogy sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek a répáért. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Plinius „Pastinaca Galtica"-ként emlegeti a répát, s ez az elnevezés mind a mai napig tovább él pl. Franciaország egyes területein, ahol a „pastenade" név alatt a répát kell érteni, vagy nálunk is létezik a paszternák elnevezésű répaféle. A reneszánsz időszakában sikerült nemesíteni ezt a növényfajtát, mely ezáltal jobb ízűvé vált. A XIX. századig kellett azonban várni, hogy a répa elnyerje szép narancssárga színét, s végre azzá az ízletes zöldséggé váljon, amilyennek ma ismerjük.

Hogyan válasszunk?

A répa legyen élénk színű (melybe egy kevés vörös is vegyülhet), fényes, s láthatóan friss. Az életteli, zöld levélzet külön dísze a friss sárgarépacsokornak. Használja ki a benne rejlő lehetőségeket, hiszen a zöld levélzet nem csupán a primőr sárgarépa kiváltsága: a sárgarépát az év minden szakaszában csokorba lehet fogni!

Hogyan tároljuk?

A primőr sárgarépa csodásan lédús és zsenge, de nagyon érzékeny: mindössze két napig tárolhatjuk hűtőszekrényünk zöldségtartó fiókjában. A tárolható sárgarépa ugyanitt legalább egy hétig friss marad. A sárgarépa nagyon jól tűri a fagyasztást, méghozzá sok formában: akár egészben vagy szeletelve, reszelve s három percig lobogó vízben blansírozva.

Hogyan készítsük elő?

A sárgarépát nem kell feltétlenül meghámozni: a primőr sárgarépát mindössze folyóvízzel alaposan le kell mosni, s elég, ha a többiről lekaparjuk a felső réteget. Ízesítés előtt rövid idővel kell lereszelni - hacsak nem öntözzük meg citromlével -, ugyanis a reszelt sárgarépa befeketedik. Több módon is szeletelhetjük: karikákra, pálcikákra (julienne) vagy apró kockákra.

Hogyan főzzük?

A lehető legjobb, ha megpároljuk, ez könnyű, gyors (nyolc perc) és egyszerű eljárás. A vékonyra karikázott, nem ízesített répát tökéletesre főzhetjük mikrohullámú sütőben. Egy kis vajjal és húsleves-alaplével összepárolva a sárgarépa teljesen megőrzi csodás ízét és illatát.

Néhány praktika

A vastag sárgarépát is teljesen át tudjuk főzni, ha kétharmad hosszban bevágjuk. Ezzel az eljárással egységesen megfő, s ráadásul egészben is marad. Lassú tűzön kiszárított sárgarépapürével be tudjuk sűríteni a bormártást, a sárgarépa édes íze pedig remekül ellensúlyozza az alkohol savasságát.

Felhasználási javaslat

Reszelt sárgarépánkat ízesítsük reszelt almával, olívabogyóval, fokhagymával, salátahagymával, édesköménnyel, paprikával, gombával, zellerszárral, naranccsal, aszalt gyümölccsel, frissen reszelt gyömbérrel, különböző olajokkal (dió- vagy szezámolajjal), fűszernövényekkel és különböző fűszerekkel… Sárgarépa Vichy módra A felkarikázott sárgarépát cukorral, lassú tűzön vízben megfőzzük. Friss vajjal tálaljuk. "Kandírozott" sárgarépa A sárgarépákat sok vajjal, egy csipet sóval és egy kávéskanál cukorral serpenyőbe helyezzük. Negyedéig felöntjük vízzel, s fedő nélkül, lassú tűzön addig főzzük, míg az összes víz elfő. A sárgarépa szirupossá, simává és fényessé válik, "kandírozódik".

Miért ne?

A sárgarépából készíthetünk süteményt, levest, krémpürét (felvert tejszínnel) vagy pástétomot (a krémpüréhez néhány hideg vízbe áztatott zselatinlapot keverünk). Mártogatáshoz: a sárgarépa-rudacskákat változatos szósszal tálaljuk (roquefort, guacamole, juhtúrós-fokhagymás tejföl).

Ismerjük meg jobban!

A legtöbb ma használatos fajta ősi fajtákra vezethető vissza. Minőségük azonban az idők folyamán jelentősen javult: lágyabbá, ízesebbé váltak, mára már megszabadultak „kemény belsejüktől”, ami bizony régebben nehéz falat volt! A korán, áprilistól júliusig felszedett primőr sárgarépa igazi friss csemege, melyet októberig a „szezonális” sárgarépa vált felt. Majd pedig jön az „eltartható”, „vermelhető” sárgarépa, amelyet ősszel és télen vásárolhatunk meg.

Élelmezési ismeretek

A sárgarépa egyike a legismertebb, a legnagyobb mértékben fogyasztott zöldségeinknek, s minden élelmezési szempontból számos előnnyel rendelkezik: a sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja, rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló tranzitot, illetve elegendő mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előállításához szükséges provitamint. A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve egyike azon élelmiszereknek, amelyek a leghatékonyabbaknak tűnnek egyes rákos megbetegedések kivédésében. Elkészítése rendkívül változatos, nyersen, reszelve vagy főzve, köretként vagy levesben egyaránt ízletes.
Hasznos csomag