Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hangyák a kertben: károsak vagy hasznosak?

default user icon
MME
Legyen szó akár a konyhakertről, akár a pázsitról, bármikor felbukkanhatnak. Ám mielőtt elkezdenénk kiirtani őket, érdemes néhány dolgot mérlegelni.

A hangyák zöme erdőben, legelőn, de még a szántóföldön is alapvetően hasznos lény a táplálékláncban. Egyes hangyafajok szerepet játszanak a magvak terjedésében, ezzel segítve a növények természetes szaporodását. A kertben egyaránt lehetnek pozitív és negatív hatásai a jelenlétüknek, így az, hogy hasznosak-e vagy sem, az a körülményektől függ – írja a Bors.

Részei a körforgásnak a kertben is

Fontos megjegyezni, hogy néhány hangyafaj segíthet a rovarok és a kártevők elleni küzdelemben. Ha tehát nem jelentenek nagy problémát, akkor lehet, hogy érdemes tolerálni jelenlétüket. Rovarpetékkel, lárvákkal és apró rovarokkal táplálkoznak, ami jótékony hatással lehet a növények egészségére.

Kéz a kézben járnak a levéltetvekkel

Ha megjelennek a hangyák és le-fel korzóznak a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken, biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetvek is vannak. Ahol a hangyák megjelennek, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre. A hangyák szimbiózist építenek ki a levéltetvekkel. Masszírozzák a tetvek potrohát, azok ennek hatására több mézharmatot választanak ki, amit a hangyák táplálékul használnak fel. Igaz ugyan, hogy ilyenkor az intenzívebb mézharmat-kiválasztáshoz viszont több nedvet szívnak el a növényektől, tehát kártételük fokozódik, de a hangyák sokszor megtámadják, és el is pusztítják a levéltetveket. Előfordulhat, hogy miután megragadták, áthurcolják más, még egészséges, fertőzetlen növényre, és ezzel terjesztik is a levéltetveket. Még nagyobb a baj, ha a levéltetvek vírusfertőzött növényről egészségesre kerülnek, mert akkor a vírusos betegség is terjed.

Nem szeretik az öntözést

Ha a kiskertünket hangyabolyok sokasága lepi el, annak oka lehet a talaj szárazsága. Ahol állandó a nedvesség, ott nem keresnek maguknak helyet, mert a nyirkos talajt nem szeretik. Ahol rendszeres a talajápolás, oda sem fognak betelepedni.

Vonzza őket az elöl hagyott étel

Kétségtelen, hogy bosszúságot tud okozni, ha a kiterített pokrócon a gyerekek mellett a hangyák is szaladgálnak, azonban egy-két pokrócra tévedt hangya még nem ok a pánikra. Valószínű, hogy eltévedtek, és a hazafelé vezető utat keresik. A hangyákat vonzzák például a lehullott gyümölcsök, édességek vagy kertészeti hulladékok. Ezért is fontos, hogy ne hagyjon élelmiszert az udvaron vagy a komposztban.

Nem nehéz az irtásuk

A hangyák a legtöbb rovarölő szerrel szemben igen érzékenyek. A fészkek lepermetezése a leghatékonyabb az elpusztításukra. Ha úgy tűnik, hogy a permetezés hatástalan, mert a hangyák tovább futnak, az nem jelenti a védekezés hatástalanságát, mert a később, a szer felszívódásának a hatására életüket vesztik. Mivel a permetezőszer csak azokra a hangyákra hat, amelyeket a permetlé közvetlenül ért, ezért a permetezést többször meg kell ismételni addig, amíg a boly egész népessége elpusztul.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

6 TIPP, HOGY MIKÉNT SZABADULJ MEG A HANGYÁKTÓL A KONYHÁBAN>>> 

 

Ezek is érdekelhetnek