Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissítő kora nyári reggeli – üdítő színekkel

A nyári reggelek - és jó esetben már a reggelik is - valamiképp magukban rejtik a pihenés várva várt és egyben kitüntetett idejét – még akkor is, ha a valódi nyári szabadság még várat magára.

Egy-egy különlegesebb reggelivel azonban a kánikulai munkanapokba, borús hétvégékbe is könnyedén becsempészhető az üdítő és pihentető idő hangulata, amire szinte egész évben vár minden dolgozó. Egyszerűen elkészíthető, édes és sós, látványnak sem utolsó kenyérre kenhető finomságokkal garantáltan jól indul a nap!

Bár az időjárás elég mostohán bánt ebben az évben a zöldség- és gyümölcstermesztőkkel, hiába vártam hát, hogy megfizethető áron lesz majd zamatos eper a standokon, a szezonnak lassan vége, az eper ára nem csökkent. Már-már letettem arról, hogy komolyabb epercsemegéket készítsek, mikor szinte az ölembe hullott egy jókora kosárnyi ebből a csodás gyümölcsből – no jó, valójában ajándék volt egy kedves ismerős házaspártól. Mivel többféle epres desszert is készült már idén szerényebb mennyiségből, most végre sikerült valamennyit konzerválni, sőt frissítő reggeli eperkrém is került a reggeliző asztalra…

A kontinentális reggelik egyik hagyományos komponense a gyümölcslekvár, amit mindig jó tartani otthon – legjobb persze, ha saját készítésű akad az ember keze ügyébe. Szezonban azonban szinte bármely friss gyümölcsből pillanatok alatt előállítható mennyei hideg finomság is, ami persze nem csupán kenyérre halmozva, müzlibe keverve, de önállóan kanalazgatva is igen kitűnő csemege. Legjobb este elkészíteni, hűtőszekrénybe tenni, és jól behűtve tálalni!

Hidegen kevert gyömbéres eperkrém

Hozzávalók 2 kisebb üveghez:
50 dkg friss eper
10 dkg barnacukor
1 kávéskanálnyi gyömbérpor (vagy frissen reszelt gyömbér)

Elkészítés: Az eperszemeket alapos mosás után felkockázom, mélyebb tálba szórom, hozzáadom a cukrot és a gyömbért, és botmixerrel pürésítem – egyáltalán nem baj, ha néhány darab is marad a krémben. Természetesen a cukor mennyisége ízlés és a gyümölcs cukortartalma szerint növelhető. A kissé savanykás, kellemesen fűszeres ízek hűtés hatására némiképp tompulnak, nem kell megijedni, ha a friss készítmény erőteljesnek tűnik. A gyömbér határozott ízei és melegsége a barnacukorral kiegyensúlyozza az eper savasságát – a gyümölcs C-vitamintartalma pedig 100%-ban megmarad!

Egy üdítő és frissítő reggelihez mindig jó, ha markánsabb sós-fűszeres ízek is tartoznak. A ragyogó piros eperkrémet akár meg is előzheti a következő borsmustárból (lánykori nevén: ruccolából) citrommal, avokádóval készült, friss kenyérre, pirítósra kenhető halványzöld finomság:

Rucolás avokádókrém – citrommal és mustárral

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobbacska érett avokádó
1 csokor ruccola (kb. 7-8 dkg)
2 kis csokor petrezselyem zöld
4 teáskanál zöldborsos mustár
Kb. ½ teáskanál só
1 citrom leve

Elkészítés: A ruccolát és a petrezselymet felaprítom, az avokádókat kikanalazom a héjukból, keverőpohárba halmozom valamennyit, hozzáadom a citromlevet, sót, mustárt, botmixerrel pürésítem.

Gyakorlatilag 5 perc alatt elkészül. Ha nagyobb mennyiségből készül, uzsonnára, vacsorára is nagyszerű.

Néhány szelet friss kenyér vagy pirítós, ínycsiklandó friss reggeli krémek, melléjük pár szem friss gyümölcs – no és az elmaradhatatlan reggeli kávé, persze ha még egy pohár narancslé is társul mindezekhez, már-már tökéletesen és garantáltan vitaminosan kezdődik a nap!

***  
      
Habliliom hasonló receptjei:

Epres kosárka >>>

Epres "majdnem" tiramisu >>>

Színes reggeli >>>

Padlizsánkrém >>>

Ezek is érdekelhetnek