Édeskömény krémleves

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 db édeskömény gumó
  • 1 kis doboz (2 dl) tejföl
  • kevés zsiradék (én egy fakanálnyi mangalica zsírt használtam)
  • friss gyömbér
  • bors
  • ételízesítő

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) Megtisztítjuk, és felkockáázzuk az édesköményt. (Érdemes félretenni egy kis zöldet a leveléből - ezzel díszítjük majd a levest tálaláskor).
    2.) Egy leveses fazékban egy kis zsiradékot melegítünk, és rátesszük a felaprított édesköményt. 10 percig közepes lángon állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután félretesszük, és egy kicsit kihűtjük.
    3.) Ha már langyos az édeskömény, turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (Egészen krémesnek kell lennie, darabok nélkül.)
    4.) A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük. Friss gyömbért reszelünk bele (kb. dió nagyságút), sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel behabarjuk.
    5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel!), majd forrón, zöld édeskömény levelekkel díszítve tálaljuk. Nagyon különleges, lélekmelegítő leves, ami - ha nem fehér tányérba rakjuk - még szépen is mutat. :o)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

3 évvel ezelőtt
Egy diónyi gyömbér belereszelve szerintem is rengeteg. Minden levesből gyömbérlevest csinál... :)
Pál Alexandra 4 évvel ezelőtt
Most faltuk be az egészet a párommal! Isteni volt, köszönöm :)
Gyuri LP 6 évvel ezelőtt
Szia! Én nagy híve vagyok a gyömbérnek és mindig a frissnek, de nem sok egy diónyi ebbe? Tekintve az intenzív ízét.
Márton Éva 9 évvel ezelőtt
Én a mangalicazsírt durvának tartom az édesköményhez, vajjal vagy olívaolajjal szoktam készíteni inkább és tejszínnel habarom - gyakorlatilag úgy, mint a fehérspárga krémlevest. Nagyon finom, de zsenge az íze, az illata, vigyázni kell, minél intenzívebben megmaradjon. Köszönöm, Mirza, hogy behoztad az édesköményt, nálunk a családban nagyon népszerű.
Fejes Németh Krisztina 9 évvel ezelőtt
Finom lett! Az illata és az ize az Ouzó-ra emlékeztet!
Győri Mária 9 évvel ezelőtt
Ez a legfinomabb leves, amit mostanában készítettem! Ajánlom mindenkinek. Köszi a receptet:-)
Lucja 9 évvel ezelőtt
Egyszerű, gyors, finom. Köszi Mirza

Hasonló Receptek

Magazin