Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

MME MME
45 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 4 dl húsleves, kockából
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • A burgonyagombóchoz:
  • 20 dkg burgonya
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 tojás
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dkg búzadara
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A káposztát kissé átöblítjük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk.

A savanyú káposztára öntjük a levest, megszórjuk a kakukkfűvel, és fedő alatt kb. 15 percig pároljuk.

A burgonyagombóchoz a burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk, és amíg még meleg, összetörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. (A kisült szalonna zsírját is a leveshez önthetjük.) A krumplit összedolgozzuk a tojással, a rétesliszttel, a grízzel meg a vajjal. Sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. Végül belekeverjük a pirított szalonnát és a petrezselymet. Ne keverjük sokáig, hogy a tészta ne nyúlósodjon meg.

A masszából nedves kézzel 2 cm átmérőjű, kis gombócokat formázunk, enyhén sós vízben (vagy akár a levesben) 6-8 perc alatt kifőzzük. (A gombócokat önmagában is fogyaszthatjuk, ilyenkor kínáljunk mellé zeller- vagy paradicsommártást.)

A maradék szalonnát ropogósra pirítjuk, megfuttatjuk benne a hagymát.

A gombócokat és a káposztát tányérra rendezzük, rászórjuk a szalonnás hagymát.

Megjegyzés

Fotó: Spirngerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek