Bejgli

default user icon
54 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 15 dkg zsír,
  • 60 dkg cukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tej,
  • só,
  • 40 dkg mák,
  • 40 dkg dió,
  • 10 dkg mazsola,
  • fél citrom,
  • 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még 1 tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.

    Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

    Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.

    Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

    Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

    Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát vagy búzacsírát.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Paprika Ágnes 2 évvel ezelőtt
Nekem is megrepedt, de lehet, hogy kicsire nyújtottam a tésztát és az volt a baj. Egyébként nagyon finom recept! Még meg fogom sütni!
Tóth Erika 2 évvel ezelőtt
Nekem is szét repedt...., de finom!
Szilvi 2 évvel ezelőtt
Nekem szétreped....:( nem tudom mit rontottam el :(
Peti 5 évvel ezelőtt
Ez egy nagyon jó recept. Ízlik az egész családnak. Ráadásul a sütőt is most használtam életemben először. :D Ja és a lényeg, hogy nem repedt meg! :) Annyi változtatás történt, hogy kihagytam a töltelékből a prézlit és fél-fél kiló anyaggal dolgoztam, illetve kevesebb cukorszirupot főztem, mert nem szeretjük itthon az erős ízeket. ;)
Mende Viktória 5 évvel ezelőtt
Életem első bejglije... Isteni lett!!! Tökéletes recept, köszönöm! Ja, és a közepes hőfok nálam 180 C-ot jelentett!
M.M. 5 évvel ezelőtt
Most sütöttem meg, nagyon finom és márványozott lett. A mákosba tettem meggybefőttet, a diósba sárgabarack lekvárt. Sajna az egyik mákos szétrepedt, :-(( de ez az ízén nem érződik. Mindenkinek ajánlom.
Anikó 5 évvel ezelőtt
Elektromos sütőben hány fokon milyen beállítással (alsó , felső..) és mennyi ideig kell sütni?
Nebehaj Dominika 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, pedig Update 1 -es re csinaltam :-)!!!!!!!!!! elsöre sikerült, tenyleg szuper recept!! Köszönet erte.
Struba Edina 5 évvel ezelőtt
Én is először sütök, remélem jó lesz. Most tartok az első pihentetésnél. A töltelékek kész vannak, és isteniek. A mákos bejgliért nem vagyok oda, de ez a mákos töltelék nagyon finom. :)
Jari Marietta 5 évvel ezelőtt
A mersekelt homersekletu sutes hany fokot jelent pontosan?Eloszor fogok sutni bejglit es nem akarom elrontani!A valaszt elore is koszonom!

Hasonló Receptek

Magazin