Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baumkuchen-minyon

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 X 20 cm-es négyzet alakú tepsihez:
  • 6 dkg rétesliszt
  • 6 dkg kukoricakeményítő
  • 8 dkg átszitált porcukor + 3 evőkanál a szóráshoz és a marcipán nyújtásához
  • 4 db nagyméretű egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj + 2 dkg nem olvasztott a mázhoz
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 teáskanál szárított, őrölt narancshéj
  • 1 csipet só
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 3 evőkanál házi készítésű sárgabaracklekvár
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
  • 1 dl tejszín (20%-os zsírtartalommal)
  • A díszítéshez:
  • ezüst csokoládégyöngyök (el is maradhat)

Elkészítés

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral kibélelem. A sütőt grillfokozatra állítom, 220 fokra előmelegítem.

A vajat kis edényben felolvasztom, kissé hűlni hagyom. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek. A marcipánból 3 dkg-ot nagylyukú reszelőn lereszelek, a többit félreteszem. A reszelt marcipánt, cukrot, vaníliát, csipetnyi sót az olvasztott vajjal keverőtálba halmozom. A háztartási robotgép habverőjével 5-6 perc alatt fényes, könnyű krémmé keverem, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadom a tojások sárgáit. Alaposan elkeverem. Óvatosan hozzászitálom a lisztet – könnyű tésztává keverem. Végül hablapát segítségével beleforgatom a fehérjéből vert habot.

A kész masszából 2 evőkanálnyit egyenletesen elosztok a tepsiben. 4 percre beteszem a forró sütőbe. Mikor már aranyszínű a felszíne, kiveszem, újabb 2 evőkanál tésztát osztok el rajta egyenletesen. Újabb 4 percre visszateszem a sütőbe, mikor ez a réteg is megsült, jöhet az újabb 2 evőkanálnyi tészta. Egészen addig, amíg el nem fogy a tálból. Ez a mennyiség 6-7 rétegre elegendő.

A kész tésztalap tetejét kevés porcukorral meghintem. Rácson kissé hűlni hagyom, majd megfelezem. Az egyik tésztalapot megkenem 1,5-2 evőkanál nem darabos sárgabaracklekvárral, majd ráillesztem a másik tésztadarabot úgy, hogy tökéletesen fedjék egymást. Az immár 12-14 rétegű sütemény tetejére sütőpapírt borítok, majd egy vágódeszkát helyezek rá. Néhány méretes könyvvel (összesen kb. 2 kg-mal) lenyomtatom. 1 órát állni hagyom. Így tökéletesen egymáshoz tapad a két sokrétegű tésztalap, a sütés közben keletkezett esetleges egyenetlenségek kisimulnak.

A nehezék eltávolítása után két porcukorral enyhén meghintett sütőpapírlap között akkorára nyújtom a marcipánmasszát, hogy kényelmesen bevonhassam a keskeny tésztahasábot. A sütemény tetejét megkenem a maradék baracklekvárral, erre illesztem a marcipánbevonatot. Kissé lenyomkodom.

A süteményt éles késsel 2,5 cm-es kockákra darabolom. Akár már így is tálalható, de ünnepi külsőt a csokoládémáz és a dekoráció kölcsönöz neki, ráadásul a máz óvja is a kiszáradástól.

A csokoládét feldarabolom, a tejszínnel együtt kis edényben felolvasztom, majd hozzáadom a 2 dkg vajat, hogy szép fényes legyen a máz. Egy kenőkés segítségével minden kockát bevonok csokoládéval. Zsírpapírral borított deszkán hagyom dermedni. A már bevont kockák tetejére egy-egy ezüst szívet vagy gyöngyöt biggyesztek.

Megjegyzés



További fotók, receptek és olvasnivalók Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek