Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Diós baklava

default user icon
8 4/5

Hozzávalók

  • 30 db réteslap
  • 15 dkg margarin
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg méz
  • Sziruphoz:
  • 1 citrom
  • 10 dkg méz
  • víz

Elkészítés

    1. A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk. 
    2. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük.
    3. Egy nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal.
    4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A baklava tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük.
    5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Ehhez kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk.
    6. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

    TÖRÖK KAKAÓS SÜTEMÉNY 

    PAPLAN SÜTEMÉNY 

Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes

Hozzászólások

Nyszi5
Csak néhány tanácsot fűznék hozzá, mint tapasztalt baklava készítő. Én a margarinnal megkent réteslapok közé csak beszórom a NEM DARÁLT, hanem aprított diót (esetleg fele mandula). A darált és az aprított dióból készült baklava közt őrületesen nagy a különbség!!!! Szóval nem teszem hozzá a mézet, max egy kevés cukrot, melegítés nélkül. Így sokkal könnyebb szétteríteni,és az ízén nemigen változtat, hogy már eleve a töltelékben, vagy csak utólag, a sziruppal kerül bele a méz. Ha valaki mégis a dióhoz szeretné tenni, akkor nagyon melegen kell szétteríteni, mert ha hűl, akkor lesz sűrű kenhetetlen massza belőle. Egyébként ez egy nagyon jó alaprecept!
mgreta
Bocs, hülyeséget írtam az előbb, nem tudok számolni. Egy megkezdett kocka margarint és még egy kicsit használtam el, szóval kb. 25 dkg-t.
mgreta
Az imént megsütöttem, még meleg. Szórtam rá egy kis szeletelt mandulát is. Nagyon finom, de a megadott vaj mennyisége nekem nem volt elég, több, mint 30 dkg-t elkenegettem rá, és a tetejére így is kevesebb maradt, mint szerettem volna. Illetve a diós-mézes krém állati sűrű lett, nem is tudtam kenni, kiskanállal adagolva rakosgattam a tésztára. A szirup pedig híg lett, szerintem kicsit sok a 3 dl víz - én ennyit tettem hozzá. De összességében az ízek zseniálisak. Csak nagyon pepecselős dolog. :)
ezajeno
Réteslap helyett, leveles tésztát vékonyra nyújtva, olcsóbb, kiadósabb, egyszerűbb....
tiply023
A forró sütit igazi jéghideg vanília fagyival tálalva még finomabbá tehetjük.
agneskova
Mandulából ill. fele dió/fele mandulából is nagyon fincsi. Szoktam hozzá rakni őrölt szegfűszeget is. Sima cukor helyett bio barna nádcukorból csinálom, így leheletnyit kevésbé édesebb & egészségesebb is.
Vickyke13
Kedvenc édességem;)
nusihusi
A fahéj szerintem kimaradt a receptből, de lehet hogy csak én vagyok butus :)
Hirdetes

Hasonló Receptek

Hirdetes
Hirdetes