​ Máglyarakás újszerűen

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 200 g fonott kalács
  • 80 g vaj + a formához
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 400 ml tej
  • 2 ek zsemlemorzsa a formához
  • 200 g sárgabaracklekvár
  • 4 db alma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 40 g dió
  • mentalevél a díszítéshez

Elkészítés

     

    1.

    Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá 100 g cukorral, majd habzsákba töltve nyomjunk belőle kis halmokat sütőpapírral bélelt tepsibe. 110 fokos sütőben süssük 80-90 percig a habcsókokat.

    2.

    A kalácsból szeljünk le 4 szeletet, a maradékot pedig vágjuk 2 cm-es kockákra.

    3.

    Habosítsuk fel a vajat a sárgájákkal, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Öntsük hozzá a forró tejet, keverjük össze, majd locsoljuk meg vele a kalácskockákat. Osszuk el 4 darab kivajazott, zsemlemorzsával megszórt szufléformában a tejes kalácsot, kenjük meg a tetejüket lekvárral és süssük 180 fokon 30 percig.

    4.

    Az almából tegyünk félre 4 szeletet, majd a többit hámozzuk meg, és szeleteljük fel. Pároljuk meg vajon a fahéjjal és a darált dióval. Osszuk el a megsült kalácspudingon a habcsókkal együtt.

    5.

    A félretett kalácsszeleteket pirítsuk meg forró vajban, ezzel, lekvárral, diódarabokkal és mentalevéllel tálaljuk az édességet. 

Meg kell jegyeznem, hogy ez az étel munkaigényes, ezért sajnos egyre kevesebb háziasszony vállalja az elkészítését, pedig nem kell gyúrni a tésztát, mint tették azt nagymamáink. Ha időd engedi, próbáld ki te is!
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin