Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó szilvalekvárral és mákkal

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, majd legalább 2 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat.

A három részre osztott tésztát kb. 25 x 35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk. Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a széléig, mert a kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik. Bekenjük szilvalekvárral, és rátesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, ezt is megkenjük lekvárral és mákkal, végül a harmadik lappal beborítjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét villával megszurkáljuk, és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk.

Megjegyzés

Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg. - Éden_

Ezek is érdekelhetnek