Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tévhitek a fogyókúráról

Egész nap koplalok, mégsem fogyok semmit - elégedetlenkednek sokan. Mások azt panaszolják, hogy hiába követik a kiválasztott kúra előírásait. Lehet, hogy valamit elvétenek?

Mielőtt elszánod magad, nézd végig a legelterjedtebb tévhitek listáját!

1. tévedés: A reggelit is el kell hagyni, az segít!

Nagy hiba! Ugyanis aki korgó gyomorral indul a napnak, hamar elcsábul egy-egy csokis sütemény, vagy túrósbatyu erejéig. Jobb, ha egészségesen reggelizik – müzlit, magos zsömlét sajttal, gyümölcssalátát –, így nem lesz ideges, és kibírja ebédig.


2. tévedés: A lehető legkevesebb zsiradékot!

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. A szervezetnek szüksége van a zsírokra, hogy olajozottan működjön. Mondjunk le a “rossz” zsírokról (kolbászban, hasábburgonyában, csokoládéban), és fogyasszunk “jó” zsírokat (ilyenek vannak a tengeri halakban, a növényi olajban, az olajos magvakban)!

3. tévedés: Biztos tipp: cukor helyett édesítőszer

Bár valóban nincs kalória az édeskében, viszont úgy tűnik, hogy meghozza az étvágyat. Egy felmérés kimutatta, hogy egy év leforgása alatt többet híztak azok a nők, akik édesítőszerrel éltek, mint akik cukorral.

4. tévedés: Öt kis adag jobb, mint három főétkezés

Aki hajlamos sokat enni, az az öt étkezés során is elragadtatja majd magát, és még inkább hízik. Ezért könnyebb lemondani a finomságokról, ha a három főétkezésnél maradunk.

5. tévedés: Az esti meleg étel hízlal

Annyi bizonyos, hogy az ember rosszabbul alszik, ha későre kerül az utolsó étkezés. Hogy hízlal-e, az attól függ, mennyi volt a napi kalória-bevitel. A párolt hal zöldséggel, vagy a friss paradicsomos spagetti sajt nélkül este épp olyan könnyű és egészséges, mint délben.

6. tévedés: A gyümölcslé nem hízlal úgy, mint a szénsavas üdítőital

Ez csak akkor igaz, ha a gyümölcslét friss gyümölcsből facsarják. A boltban kapható gyümölcslében van cukoradalék, és “gyors” szénhidrát, amely a vércukrot gyorsan megemeli, majd leejti – így garantált a farkaséhség.

7. tévedés: Aki egészségesen táplálkozik, automatikusan lefogy

Ez sem ilyen egyszerű. Ugyanis aki gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű lisztből sütött pékárú fogyasztása ellenére sem fogy, valószínűleg túl sokat fogyaszt belőlük vagy egyáltalán nem mozog.

8. tévedés: Egy pohár bor vagy sör nem árt az alaknak

Aki alkoholt fogyasztva akar fogyni, úgy jár, mint aki behúzott kézifékkel autózik. Alig halad. Ennek az az oka, hogy az alkohol egyrészt viszonylag sok kalóriát tartalmaz, másrészt étvágyat is csinál.

9. tévedés: Enyhe sózás segít lefogyni

A sóban gazdag táplálkozás megköti ugyan a vizet a szervezetben, de nincs tartós hatása a kilókra, hiszen a zsírsejteket érintetlenül hagyja.

10. tévedés: Aki rendszeresen mozog, annyit eszik, amennyit akar

Ez valóban érvényes a sportolókra, akik tésztahegyeket fogyaszthatnak el. A többiek viszont jó, ha tudják, hogy a mozgás valóban leolvasztja a zsírt, viszont nem semlegesít minden "bűnt".

Kipróbálnád a 90 napos diétát? >>>

Ezek is érdekelhetnek