Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeptemberi gasztroprogramok

A szeptemberi iskolakezdéssel járó izgalmak kipihenésére, az őszre való hangolódás megkezdésére tökéletesen alkalmasak a szeptemberi fesztiválok. Lesz jó sok borfesztivál és szüreti mulatság, főzőversenyekkel tarkított rendezvények, és némi édesség is - csokoládé és szilvalekvár formájában.

2012. szeptember 01. Országos vadgasztronómiai fesztivál, Soponya
Hagyományteremtő szándékkal szervezett kreatív szakácsverseny, amin színes program várja a látogatókat. A vadételek mellett lesz vadászkutya bemutató, lovas kocsizás a vadaskertbe, gyermek foglalkoztatók, solymászbemutató, trófeabemutató.
www.vadex.hu

2012. szeptember 01. Szüreti csirkepaprikás-főző verseny, Bóly
A környéken élők ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, amelyet a bólyiak hosszú lével és úgynevezett "kanalas galuskával" készítenek. Igazi szüret nincs is enélkül a paprikás nélkül. A szervezők e hagyomány népszerűsítésére rendezik meg az egyre népszerűbb főzőversenyt, amelyre tavaly már 150 pályázó jelentkezett. Egy pályázó 10 vendég részére főz, tehát legalább 1500 vendég figyeli izgatottan, mi készül a bográcsban. De hogy a többi nézelődő se unatkozzon, a szervezők a réten színes programokkal, borkóstolással, kézműves kirakodó vásárral várják őket. Lehetőség van arra is, hogy a nézelődők is megízlelhessék a csirkepaprikást.
www.boly.ekisterseg.hu/csirkepaprikas

2012. szeptember 01. Gyömrői lecsófőző fesztivál, Gyömrő
A vásári hangulatot az ország több szegletéből idesereglő, és saját készítésű portékájukat kínáló kézművesek szolgáltatják, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból. Bemutatkoznak a környék neves borászai, pálinkafőzői. A szervezők a különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokról is gondoskodnak. Délelőtt veszi kezdetét a Lecsófőző verseny, melyre mindenkit szeretettel  várnak, aki egy kicsi is tehetséget érez, hogy elkészítse a legegyszerűbb, legfinomabb, vagy éppen a legérdekesebb szabad tűzön főtt lecsóját.
5 fős csapatokkal indulhatnak családok, barátok, kollégák, vagy cégek, helyiek, vagy az ország bármelyik szegletéből érkezők. A lecsóköltemények elbírálására szakavatott zsűrit kértünk fel.
Az idelátogatóknak lehetőségük lesz kóstolójegyek igénybevételével megkóstolni az étkeket.
www.kulturiszt.hu

2012. szeptember 05-09. Pápai cicege és bornapok, Pápa
Történelmi borvidékek borai, zamatos pálinkák, ételek gazdag választéka, különböző receptek alapján készült cicege, finom gyümölcslevek, kürtőskalács és ízletes sajtok várják vendégeinket a rendezvény ideje alatt. Népművészeti, kistérségi és nemzetiségi folklórprogramok, hagyományőrző kézműves játszóház, zenés mesejáték, a 20 éves Somlói Borrend szakmai programjai, bornapi vadászlakoma, vadászkürt bemutató, szüreti népszokások és játékok, valamint populáris könnyűzenei koncertek is színesítik a programkínálatot.
www.jmkpapa.hu

2012. szeptember 06-09. Miskolci sörfesztivál, Miskolc
A szervezők célja az volt, hogy létrehozzanak egy komplex, nagyszabású, széles igényeket kielégítő rendezvényt. Megadva a sör szerelmeseinek a könnyed, felszabadult közös ünneplés örömét, a söriparnak a régi dicsőségét – megalkotva a nyárvége utolsó nagy buliját.
www.miskolcisorfesztival.hu

2012. szeptember 07-08. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja, Noszvaj
A szüreti időszakra tervezett rendezvénysorozat az év fő eseményének számít. A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandozik: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést.
Pénteken bortúra a Szomolyai és Jókai úti pincesoron. Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója falusi portákon, a de la Motte kastély előkertjében és a Dobó utcában szőlő- és mustkóstoltatás, borlopózó verseny, hagyományőrző csoportok bemutatkozása, kézművesek vására, szórakoztató műsorok, szánkótalpon főzött szüreti húsoskáposzta. Gazdaházban rétes, kalács és lepény sütés, borkóstolási lehetőség több helyi pincében.
www.noszvaj.hu

2012. szeptember 07-08. Mádi furmint ünnep, Mád
A szervezők színes program- és borkínálattal szeretnék megmutatni a Mádon,Tokaj-Hegyalján élő embereknek és az ide látogató közönségnek mindazt, amire büszkék és szívesen megmutatják a világnak. A Mádi Furmint Ünnepe a település főutcáján és az alkalomra megnyíló helyszíneken kerül megrendezésre. A főtéren felállított központi „Furmint” színpadon pénteken és szombaton folyamatos programok kerülnek megrendezésre, az utcákon, tereken komédiások, a régi vásárok hangulatát is felidéző utca zenészek, kikiáltók fokozzák a hangulatot. Az alkalomra megnyíló helyszíneken gyermekprogramok, kiállítások, színházi produkciók mellett kóstolhatók a kiváló mádi borok is. A település főutcáján a Furmint színpad előtti téren kap helyet a Furmint korzó, ahol kiállítók, kézművesek, vendéglátósok, borászok várják a látogatókat.
www.mad.info.hu

2012. szeptember 07-08. Kanizsai bor- és dödöllefesztivál, Nagykanizsa
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A kulturális programokkal kísért gasztronómiai fesztivál során profi és amatőr főzőcsapatok mérhetik össze tudásukat dödölle és más tájjellegű ételek készítésében. A fesztivál fontos részét képezi a meghirdetett főzőverseny.
www.kanizsaikultura.hu

2012. szeptember 07-09. Balassi-kard borseregszemle, Sopron
A borvidékről borvidékre, borfajtáról borfajtára vándorló verseny a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódik. A jövőre a XVII. alkalommal átadandó elismerést egy magyar költő és egy külföldi műfordító veheti át Budán.
A nemzetközi rendezvényen a borseregszemle győztese Balassi-kard Kékfrankossal jutalmazza meg az irodalmi nagyságokat, borászatának is rangos elismerést szerezve. A versenyben induló borokat a helyi hegyközség választja ki, s ezek közül vakkóstolással emeli ki a győztest a hegyközség és a Balassi-kard Kuratórium küldöttsége. Balassi-kard Borseregszemle eddig a Balaton-felvidéken, Egerben, Villányban, Badacsonyban, Balatonfüreden, Tokajban és Szekszárdon került sorra, e helyeken a Főbor, a bikavér, a kékoportó, a kéknyelű, a rizling, a furmint és a kadarka versenyzett.
www.balassi.eu/fejlemenyek-2

2012. szeptember 07-09. Szarvasi szilvanap, Szarvas
Szeptember derekán, amikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögőlekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, fekete és természetesen nagyon ízletes. A szilva tiszteletére tartott rendezvény idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. Hatalmas rézüstökben fő majd a finom szilvalekvár, amelyet kifejezetten erre az alkalomra készített, csinos kis szilkékben meg is lehet vásárolni.
Természetesen idén is lesz bőven szilvás-gombóc és más, szilvából készült finomságok, és megmérettetésre kerülnek a szilva és gyümölcspálinkák is neves zsűri által.
A gasztronómiai programok mellett több helyszínen kulturális programok, neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket.
www.szilvanap.hu

2012. szeptember 08. Debrői hárslevelű szüreti nap, Feldebrő
A nagyszabású szüreti felvonuláson a helyi és a környező települések népviseletbe öltözött felvonulói (lovasok, lovas kocsik, hintók) végigjárják az utcákat.
A "Sütemények a szüret tükrében" című bemutatón a helyi háziasszonyok által a szürethez kapcsolódó elemek felhasználásával készített finomságok láthatók. Meg lehet kóstolni az országban másodikként védett eredetűvé nyilvánított híres Debrői hárslevelű bort. Szőlőszentelés, szüreti ünnepi műsor, helyi termékek bemutatója színesíti a programot.
http://www.boraszportal.hu/?p=cikk&id=2413

2012. szeptember 08-09. Borünnep, Szentendre
A skanzen borünnepünknek a legújabb tájegységük, az Észak-magyarországi falu ad otthont. Utcája megtelik kézműves családi pincészetek boraival, ahol maguk a borászok ajánlják nedűiket.
A szervezők a bormustrán túl kézműves vásárral várják látogatókat, ahol különleges sajtok, édességek közül válogathatnak. S ha bor, akkor nem is mindegy, miben érleljük, tároljuk. A kétnapos rendezvényen kádár mesterek avatják be az érdeklődőket a hordókészítés tudományába. Mindeközben bordalárdák, hagyományőrző csoportok gondoskodnak a vidám hangulatról. A hagyományos szüreti felvonulás sem marad el. A játékos kedvűek pedig családi vetélkedőkön, ügyességi próbákon tesztelhetik magukat.
www.skanzen.hu

2012. szeptember 09. Birka- és slambucfőző örömnap, Hajdúszoboszló
Az örömnapot elsősorban azzal a céllal szervezik, hogy hirdesse a magyar gasztronómia – ezen belül is Hajdúszoboszló és térségének – sajátos ételreceptjeit, bemutassa a szabadtéri főzés kultúráját. A szervezők célja, hogy megőrizzék a magyar konyha e fontos területének értékeit,A rendezvényen nem is verseny lesz, inkább egy “baráti összejövetel hagyományos magyar ételek társaságában. A jó hangulat a magyar ízek elengedhetetlen kísérője, amelyet szórakoztató programok is kísérnek majd.
www.szoboszlokultura.hu

2012. szeptember 12-16. Budavári borfesztivál, Budapest
A borászok körében felnőtt az új generáció. Fiatalok, szépek, tehetségesek, tettre készek és mindent meg akarnak mutatni abból, ami az ő kezük munkáját dicséri. Ez a legfőbb indok arra, hogy idén a Budavári Borfesztivál a magasba emelje a fiatal borászokat és rájuk irányítsa azokat a bizonyos reflektorfényeket. Az idei Budavári Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a fiatalok. Idén Horvátország lesz a fesztivál díszvendége. Köztudott, hogy az ország borászainak közel fele nem értékesíti borait, csupán saját igényeik kielégítésére termel, melyre egy régi mondás is utal: „Olyan még nem volt, hogy egy zagorjei (ember) bort adott volna el, inkább megitták a barátai”.
Ezért számos kereskedelmi forgalomba kerülő bor, még mindig viszonylag ismeretlen Horvátország határain túl. Ezekkel a rejtett kincsekkel ismerkedhetnek meg most fel a magyar borkedvelők. A borok mellett az ország gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik. Öt napon át a frissen szelt dalmát sonka és a délszláv konyha emblematikus fogásai csábítanak. Egy lépésre tőlük a hozzájuk illő könnyű, horvát borok úsztatják meg a halat s mi jó falat: pljeskavica Malvasiaval és még temérdek felfedezésre váró íz invitálja a kalandra éhes látogatót.
www.aborfesztival.hu

2012. szeptember 14 -16. Oktoberfest sörfesztivál, Zalaegerszeg
Az Oktoberfest senki számára nem idegen, 200 éves hagyománnyal rendelkező sörfesztivál, amelyet Münchenben több millió látogató részvételével rendeznek meg minden évben. A fesztivál népszerűségét látva, világszerte több országban is megrendezésre kerül évente,  Jelenleg hazánkban a münchenihez hasonló szabadtéri sörfesztivál második alkalommal kerül megrendezésre, Zalaegerszegen. A rendezvény célja a sörözési kultúra megismertetése és népszerűsítése, a sörfőzés teljes körű ismertetése, valamint egyéb kulturális és szórakoztató programok szolgáltatása.
www.oktoberfest-sorfesztival.hu

2012. szeptember 14-16. Hajdúszoboszlói bioétel- és borfesztivál, Hajdúszoboszló
Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, amelyen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.
www.hajduszoboszlo.hu

2012. szeptember 19-23. Bor tér, Szeged
A borkóstolóknak, borkedvelőknek ezúttal sem kell csalatkozniuk, hiszen az új, Dóm téri helyszínen ugyanúgy megízlelhetik a leghíresebb termelők legfinomabb nedűit, mint a Széchenyi téren, a hagyományos Borfesztiválon – de ez az esemény másról is szól. Inkább olyan, mint egy szabadtéri múzeum, ahol együtt látható minden érdekesség, ami a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos. Megjelennek a szőlőműveléshez és a szürethez kapcsolódó régi eszközök, hordók, csobolyók, borcímkék, képeslapok, dokumentumok, sőt felépül egy régi parasztház is, amilyen egy homoki szőlősgazdáé lehetett anno. Lesznek szakmai beszélgetések borászokkal, kutatókkal – de természetesen színpadi, szórakoztató programok is.
www.borter.hu

2012. szeptember 20-23. Szekszárdi szüreti napok, Szekszárd
A Szekszárdi Szüreti Napok igazi összművészeti fesztivál. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.
www.szekszard.hu

2012. szeptember 20-23. Édes napok csokoládé- és édességfesztivál, Budapest
A tavalyi fesztivál hatalmas szakmai és közönségsikert aratott. Az Édes Napok a szakma rangos hazai seregszemléje, amin jelen van az összes jelentős magyar csokoládé- és édességmanufaktúra, a legjobb kereskedők, valamint az ismert hazai és világmárkák. Az előzetes jelentkezések és igények alapján, valamint a látogatók jobb, komfortosabb kiszolgálása érdekében idén lényegesen nagyobb területet foglalunk el a Budai Vár területén. A fesztivál idei vendégországa Németország. A fesztivál díszvendége egy nemzetközileg elismert és népszerű szaktekintély, Chloé Doutre-Roussel.
Színvonalas szakmai és családi programjaink mellett olyan szolgáltatásokat nyújtanak a szervezők amely a látogatók tudatos és egészséges édességfogyasztását is szolgálják. Toxikológiai előadások,  fogászati, dietetikai és diabétesz tanácsadások segítik ebben a jelenlevőket.
www.edesnapok.hu

2012. szeptember 21. Győri fröccsnapok, Győr
Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: a fröccs szóda nélkül csak jó bor!
A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a "spriccer"-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.
www.fesztivalkozpontgyor.hu

2012. szeptember 21-22. Pannománia fesztivál, Sopron
VI. alkalommal kerül megrendezésére a hagyományos soproni kékfrankos bogrács-főzőverseny (amatőr) szórakoztató csapatjátékokkal. A min. 6 fős csapatoknak az adott téma szerint kékfrankossal kell elkészíteni egy tetszőleges bográcsételt, és emellett csapatjátékokban is megmérettetnek! Az ételeket híres séfekből álló szakmai, és a közönség soraiból választott zsűri előre megadott szempontok alapján bírálja el. A csapatversenyen felül a PannoMánia fesztiválon bolondos vásári forgatag, program kavalkád várja kicsiket és nagyokat: Színes felvonulás; malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek; gyermek programok (vásári játékok, légvárpark, bábszínház); süti verseny; színpadi programok, sztárvendégek szórakoztatják a nagyközönséget egész nap.
www.hotelsopron.hu/hu/programok/155-vi-soproni-kekfrankos-szakacskiraly-valasztas-es-utcafesztival

2012. szeptember 21-23. Szatmár-beregi szilvanapok, az új pálinka ünnepe, Tarpa
Minden évben szeptember végén rendezik meg Tarpán a világhírű szatmári szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, és a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválját.
Az első napon szakmai program lesz, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai értékelik a pálinkák versenyére nevezett italokat: szilva-, alma- és egyéb gyümölcskategóriákban.
Szombaton, a közönségnapon már a rendezvényre látogatók is megkóstolhatják a legjobb pálinkákat  és a szilvalekvár mellett tájjellegű szilvás ételeket is főznek a vendégeknek rézüstben. A szilvalekvárhoz házi kenyeret sütnek - a helyszínen felállított látvány kemencében - bemutatva annak minden folyamatát. A műsor fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.
www.szatmaripalinka.hu

2012. szeptember 28-30. Székesfehérvári mangalica fesztivál, Székesfehérvár
A fesztivál szervezői a mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.
www.mangalicafesztival.hu

2012. szeptember 28-30. Rácalmási tökfesztivál, Rácalmás
A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület kilencedik alkalommal rendezi meg a fesztivált, a tök, a kultúra és gasztronómia jegyében. A fesztivál főszereplője a tök, de emellett a gasztronómiának és a kultúrának is kiemelkedő szerepet szánnak a szervezők.  A fesztivál igen sokrétegű, így mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást.
www.tokfesztival.racalmas.hu

2012. szeptember 29. Szüreti vigadalom, Szigliget
A legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény Szigligeten a Szüreti felvonulás. A kézművesek a rendezvénysátor körül felállított sátrakban árulják a portékájukat. A menet délután 15.00 órakor indul az Ófaluból. A szervezők a menet összeállításánál törekszenek arra, hogy minél színesebb, látványosabb és a hagyományokat, szokásaikat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A menet végállomásánál felállított sátorban lévő színpadon kulturális műsor várja az egybegyűlteket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.
www.szigliget.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss