Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Székelykáposzta egyszerűen

Hozzávalók

 • 80 dkg savanyú szálas káposzta
 • 50 dkg sertéscomb
 • 1 fej hagyma (nagy)
 • olaj
 • bors
 • piros paprika
 • 2 gerezd fok hagyma (elhagyhato)
 • 1 tk őrölt kömény

Elkészítés

  1. Ha a savanyú káposzta nagyon sós, akkor átmossuk. A húst kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és azt is kockákra vágjuk. Az olajban üvegesre pároljuk a hagymát, és hozzáadjuk a kockázott húst, együtt is pároljuk, ameddig a hús kifehéredik.
  2. Ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket (sót csak akkor ha, a káposzta nem elég sós), borsot, piros paprikát, és az apróra zúzott fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és közepes tűzön főzzük.
  3. Egy másik edénybe kevés olajat öntünk, hozzáadjuk a káposztát, majd felöntjük vízzel és párolni kezdjük. Amikor a hús, és a káposzta is szinte puha, akkor összeöntjük, beletesszük a köményt. (Ha kell, akkor pótoljuk vízzel és készre főzzük.)

  KARÁCSONYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA EGÉSZSÉGESEN>>> 

  HÚSOS KÁPOSZTA GOMBÓCCAL>>> 

  KÁPOSZTÁS POGÁCSA EGYSZERŰEN>>> 

Megjegyzés

Legenda a székelykáposztáról : Először is, valójában nem székely az eredete, az erdélyi népi konyha nem is ismeri. Másodszor az, hogy nem is gulyás. Nem tartozik bele a gulyásfélék családjába, mindenki megmondhatja, nem is hasonlít rájuk, mi dolga is lehetne a gulyásban káposztának? Honnan hát ez az elnevezés, amit pestiesen, nem kis logikával az erdélyi káposztás ételekre emlékeztetve székelykáposztának is átalakítottak? A székelygulyás (-káposzta) keresztapja ugyanis nem kisebb ember, mint Petőfi Sándor és megalkotója Petőfi kortársa, Székely József vármegyei főlevéltársos. A Vármegyeházával szomszédos volt annak idején a Gránátos utcai (ma: Városház utca) Komló-kert, ahová mindketten bejáratosak voltak. Történt egy napon, 1946-ban, hogy amikor Székely későn tért be oda ebédre, éppen kifogyóban voltak az ételek, csekély volt a választék. A készséges kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet egybekeverve, egy tálban szolgálta föl. A rögtönzés ízesnek, kellemesen zamatosnak bizonyult. Tanúja volt ennek Petőfi, aki legközelebb ugyanezt rendelte magának s hozzáragasztotta Székely nevét. Hamarosan meggyökeresedett, ismerté is vált a székelygulyás (-káposzta), amelyre utóbb került rá, díszítésül és ízesítésül is a tejföl. Ismerjük el, hogy a javára vált..."

cirmicica55
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin