Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos-ordakrémes csiga

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 5 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg orda
  • 5 kanál tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs leve
  • 1 kiskanál vanília-esszencia
  • 1 csésze cukrozott narancshéj
  • A locsoláshoz:
  • tej
  • aromák

Elkészítés

Elkészítés: Az ordát (helyettesíteni lehet tehéntúróval) habosra kevertem a tejszínnel (vagy amennyitől könnyen kenhető lesz), a cukorral, 1 narancs levével, 1 kiskanál vanília-esszenciával és ami a legfontosabb, kávéscsészényi apróra vágott cukrozott narancshéjjal.

A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam csipet sót, a cukrot, a narancs reszelt héját, a tojásokat és összekevertem.

Közben egy tálkában felfuttattam az élesztőt 2 deci langyos tejben, amibe kiskanál cukrot és 3 kanál lisztet is kevertem. Ráöntöttem a megkelt kovászt a lisztes egyvelegre, majd fakanállal dagasztani kezdtem, apránként hozzákeverve az olvasztott vajjal elkevert kevés langyos tejet. Tejet annyit kell tenni, amennyitől kemény, de dagasztható tésztát nem kapunk.

Akkor az egész masszát deszkára borítottam és tovább dagasztottam, majd liszttel megszórtam, letakartam tiszta konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztettem.

2 részre osztottam a tésztát, fél centi vastagságúra kinyújtottam, megkentem az ordás töltelék felével, majd szorosan felcsavartam.
2,5 centis szeleteket vágtam a tekercsből, és behelyeztem őket sütőpapíros tepsibe, tisztes távolságra egymástól. Az oldalukat olvasztott vajjal kentem meg.

Tepsiben hagytam még fél órát kelni, majd rózsaszínűre sütöttem őket. Mikor majdnem kész volt, meglocsoltam kevés cukros tejbe öntött rózsavízzel (vagy vaníliával).

Ezek is érdekelhetnek

Friss