Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákosguba torta madártej krémmel

90 perc
bonyolult
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A mákosgubához:
  • 10 db kifli
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj + 1 ek a kenéshez
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja
  • A krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • A tetejére:
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 1 ek mák a díszítéshez

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk, a mazsolát kevés vízbe áztatjuk.
  2. A tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos, vajas tejhez öntjük.
  3. Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával, és jól összeforgatjuk.
  4. Egy 28 centiméteres, kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
  5. A madártejes krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük.
  6. A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét, és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!

Megjegyzés

Mákrajongóknak kötelező elkészíteni! Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Még egy jó tanács: ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen. - szilviamalmos

Ezek is érdekelhetnek

Friss