Karamellizált lilahagyma vagy lilahagymalekvár

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4-5 nagy fej lilahagyma
  • 3-4 evőkanál méz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olaj (jobb az olívaolaj)
  • 1 dl vörösbor
  • bors
  • cukor

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk, és gyűrűire szedjük. Magas falú serpenyőben a mézet világosbarnára karamellizáljuk, és a hagymát beleszórjuk. Addig kevergetjük, míg a hagyma kissé összeesik. Az ecetet, a bort és az olajat egy edényben összekeverjük, a hagymára öntjük, és erős tűzön 10 percig főzzük. Oda kell rá figyelni, mert könnyen odakaphat. Sóval, cukorral ízesítjük, csipetnyi borssal fűszerezzük. Hideg vagy frissen sültek mellé forrón kínáljuk.

Megjegyzés

Én mézes csirke mellé szoktam tálalni, így megspórolok alapanyagokat és időt is. A mézes csirkét úgy készítem, hogy öntetet készítek hozzá, amit 5 evőkanál mézből, kevés szójaszószból, 1 kiskanál mustárból, kis chiliből és kevés összezúzott fokhagymából állítok össze. Ezekkel kenem be a csirkét, és alufólia alatt sütöm, viszont a tepsibe öntök 1-2 dl vörösbort is. A végén leveszem az alufóliát, és megirítom a húst. Ha a csirke megsült, az alján marad egy csomó szósz, és ezt szoktam felhasználni a karamellizált lilahagymához. Az indítás ugyanaz, mézen karamellizálom a hagymát, utána ezt öntöm fel kb. 2 decivel a csirke szószából, csak még belekeverek 2 evőkanál balzsamecetet. Érdekes ízhatás, amit nem is gondolnánk, hogy lilahagymából ki tudnánk hozni, ezeknívül különleges, hazánkban még nem túlságosan ismert étel.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kitlinska Anna 7 évvel ezelőtt
Kedves Csengele! Nem kentem be semmi mással a csirkét és nem lett száraz, gondolom azért a bor hogy ott párolog alatta az sokat számít, bár a végén pár percenként meglocsoltam a szósszal. Ja, és ebből a kencéből természetesen a bőre alá is tettem. Nem egész csirkével csináltam, ez kb. 3 combra való adag volt, tehát ha egész csirkét sütsz, akkor több szószt kell csinálni.
Mikola Éva 7 évvel ezelőtt
A csirkét amit leírtál nem kell még bekenni valamivel? nem lesz túl száraz? Csak kérdezem, ha kipróbáltam biztosan fogom tudni. Egész csirkéről van szó ugye?

Hasonló Receptek