Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tipp, hogy miként szabadulj meg a hangyáktól a konyhában

default user icon
MME
Veled is megtörténhet, hogy a konyhádban (vagy éppen a kamrádban) hangyák jelennek meg. Mutatjuk, hogyan előzheted meg az inváziót, és mit tehetsz, ha már ott vannak a hívatlan vendégek.

A hangyák elleni küzdelem néha reménytelennek tűnik, de valójában sok mindennel próbálkozhatsz, hogy megállítsd a kis kellemetlenkedőket. Íme, a tippek!

1. Tárold megfelelően az élelmiszereket

A konyhaszekrény (vagy a kamra) tökéletes terep a hangyák számára. A legjobb, ha nem is kell velük foglalkozni – ezt pedig úgy érheted el, ha lezárt edénybe tárolsz minden olyan élelmiszert, ami csábítja őket. Ne feledd, hogy a hangyák nemcsak az „emberi” ételeket szeretik: az állateledelekre sem mondanak nemet.

2. Szárítsd ki a vizes textíliákat

A hangyák élelmet és vizet keresnek. Utóbbiból nem több literre van szükségük, valójában egy nedves konyharuha, felmosórongy is elég a konyhában ahhoz, hogy életben maradjanak. A mosogatónál figyelj arra, hogy a szivárgó vízcsövek is odacsalják a hangyákat!

3. Takaríts ki alaposan

A konyha gyakorlatilag egy korlátlan fogyasztást biztosító büfé a hangyák számára. A hangyáktól való megszabadulás első lépése az, hogy megvonod a táplálékot tőlük – azaz mindent elpakolsz –, aztán alaposan feltakarítasz.

4. Használj természetes riasztószereket

A hangyák a szaglásukra hagyatkoznak, hogy megtalálják az élelmet. Ahelyett, hogy erős, mérgező anyagokhoz, spray-khez és csapdákhoz nyúlnál, használj természetes illatokat a hangyák elleni harcban. A borsmentaolaj, a citrom és a fahéj megzavarja a szagló receptoraikat, ezeket taszító illatként érzékelik. A kávézacc és/vagy cayenne bors szintén hatékonyan távol tartja őket: a hangyák utálják a bors erős illatát.

A citrom és a narancs az egyik legtökéletesebb hangyariasztó: akár a felmosóvízbe csepegteted a citrusok levét, akár töményen a hangyák útvonalára szórsz, a siker garantált. Sőt, a citrusok héja is segít távol tartani a kis szorgos rovarokat.

5. Tömítsd el a réseket

Az apró rések kijavítása a falon, a sérült ablakok és ajtók cserjéje, valamit a korhadt fa cseréje nagyszerű megelőző intézkedések, hiszen elsősorban ezeken a helyeken jutnak be a lakásba a hangyák.

6. Használj bóraxot

Ha a felszínen megölöd a hangyákat, igazából nem sokat tettél, hiszen a kolóniában még sok-sok hangya nyüzsög. A bórax keverék nem öli meg azonnal a hangyákat, így a méreg bekerül a kolóniájukba, és ott „megosztják” a többiekkel. A méreg elkészítéséhez keverj össze 1 rész cukrot, 1 rész bóraxot és 2 rész vizet. Áztass vattagolyókat a keverékbe, majd helyezd ezeket a vattagombócokat a hangyák útvonalára és várd, amíg a méreg hatni kezd. (A méreg 24-48 óra elteltével fejti ki a hatását.)

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss