Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igaz vagy hamis? 10 fontos infó a vízről!

default user icon
MME
Árt-e, ha csapvizet iszol? Gond-e, ha szereted a szénsavas vizet? Szívesen iszol a műanyag flakonból, de vajon ezzel ártasz a szervezetednek? Fontos kérdések és meglepő válaszok következnek a vízről!

Ha a nagymamámnál főzünk húslevest, más az íze. A víz miatt - mondjuk mindig. Ha külföldön iszunk kávét, valahogy selymes a végeredmény - általában ezt is a más vízminőséggel magyarázzuk. Ha te is tapasztaltál már hasonlót, akkor neked szólnak az alábbi sorok!

1. Állítás: Nem iszom csapvizet, mert klórszaga van. Biztosan káros a szervezetemnek.

Válasz: Hamis! A csapvíz különféle tisztítási folyamatok után kerül otthonunkba, iható, és semmilyen káros hatással nincs a szervezetre. Vannak olyan helyek, ahol jobban érezhető a fertőtlenítő szaga, máshol egyáltalán nem. A klórszagot úgy tüntethetjük el, ha egy kancsóba vizet engedünk, és fél órára beállítjuk a hűtőszekrény alsó polcára. A csapvíz a legtöbb magyarországi településen biztonsággal fogyasztható!

5 tipp a vízkő eltávolításához! >>>

2. Állítás: Szénsavas ásványvizet iszom, mert segíteni szeretném az emésztésem.

Válasz: Igaz! A szénsavas vízben található szódabikarbóna semlegesíti a gyomor természetes savasságát, így ténylegesen megkönnyíti az emésztést. Gyomorfájás esetén is ajánlott: megszünteti a fájdalmat.

3. Állítás: Repülőn nem ajánlatos szénsavas ásványvizet inni.

Válasz: Igaz! Tiltásról szó sincs, de jobb a békesség. A gyomor egyharmadában található levegő, ami a magasban a légnyomásváltozásának köszönhetően nagyobb térfogatú lesz. Ha ehhez még szénsavas italt is iszunk, akkor könnyen felpuffadhatunk.

4. Állítás: Ha néhány napig nem voltam otthon, jól ki kell folyatnom a csapot, mielőtt innék belőle.

Válasz: Igaz! Ha néhány napig nem használjuk a csapot, a csőben bacilusok fejlődhetnek ki. Érdemes tehát jól kiengedni, mielőtt innánk belőle.

4 megdönthetetlen érv, hogy sok vizet igyál! >>>

5. Állítás: Csak jéghideg vizet iszom: nem lehet káros az egészségemre.

Válasz: Hamis! A hideg víz kellemesebb, jobban oltja a szomjat, mintha szobahőmérsékletű volna, csakhogy a szervezetben a hideg víz nehezebben szívódik fel. A szakemberek rendszerint 15 fokos vizet ajánlanak: élettani szempontból ez a legtökéletesebb. Így az íze is kellemes, és a szervezet számára is ideális. Ihatjuk tea vagy gyógynövénytea formájában is.

6. Állítás: A kisbabámnak jót tesz az ásványvíz.

Igaz! A kisbabák nagyon könnyen kiszáradnak, ráadásul súlyuk arányában háromszor annyi vízre van szükségük, mint a felnőtteknek. Olyan buborékmentes vizet is találunk, amelyiknek a palackján feltüntetik: kisbabáknak is ajánlott.

7. Állítás: Nem baj, ha az üvegből iszom...

Válasz: Igaz és hamis! A szájban milliárdnyi baktérium található, amelyek nagy része könnyen bekerül így az üvegbe. Ha a víz szobahőmérsékleten marad, 7 óra alatt valóságos tenyészet fejlődhet ki benne! Jobb hát a nagy palackokból pohárba kitölteni a vizet. Ha kis üvegünk van, és biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan megisszuk az egészet, nyugodtan igyunk üvegből!

Mintaétrend a méregtelenítéshez! >>>

8. Állítás: Meg lehet részegedni a víztől.

Válasz: Igaz! Nagyon ritka, majdnem kivételes eset. Akkor fordulhat elő, ha nagyon sokat iszunk (ez több liter, akár 10 is lehet!). Ebben az esetben a szervezet telítődik, képtelen feldolgozni és kiüríteni a szervezet. Következésképp idegi problémák lépnek fel, amelyek nagyon hasonlítanak a részegséghez, mint például az egyensúlyzavar.

9. Állítás: Jól teszem, hogy felforralom az ásványvizet, mielőtt a kisbabámnak adnám.

Válasz: Hamis! Az ásványvizeket folyamatosan ellenőrzik: ez biztosítja a minőséget. Használhatjuk őket egyenesen az üvegből: nem kell felforralni.

10. Állítás: Bármilyen vizet ihatok a terhességem alatt.

Válasz: Hamis! Ha tehetjük – és miért ne tehetnénk? –, válasszunk alacsony ásványtartalmú vizet a terhesség alatt. Figyeljünk a víz nátriumtartalmára is: minél kevesebb, annál jobb! Ezzel megelőzhetjük a lábödémát.

Mikor, mennyi folyadékot tanácsos innod? Megmutatjuk! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss