Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Halászlé - alaprecept

default user icon
5 3.7/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók 4 személyre:
 • 1,6 kg ponty
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 paradicsom
 • 1 paprika
 • 2 csapott evőkanál édes pirospaprika

Elkészítés

  Előkészítés: A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
  Elkészítés: A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet és belerakjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát (félbevághatjuk) hozzáadjuk, sózzuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órát főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, végül kb. 8 perc alatt rázogatva (ha keverjük, a halhús összetörhet) megfőzzük.

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 443 kcal

MME
Hirdetes
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Hozzászólások

Domesticdragon 7 évvel ezelőtt
Szorítsatok,életem első halászlevét készítem karácsonyra!!!!!!!!
zsgal 8 évvel ezelőtt
Én is így tanultam az Édesapámtól, aki még egy trükkre tanított, amit minden hasonló, pörköltszerű étel készítésénél alkalmazhatunk: szép piros színt akkor kapunk, ha a pirospaprikát oda szórjuk, ahol egya kis (hal)zsír látható a főzet tetején.
kati1941 8 évvel ezelőtt
Ztoncsinak üzenem én ugy tudom és csinálom is hogy a kopoltyuban levő anyagot ki kell szedni, mert keserü az is. Nem olyan mint a keserüfog, de ez is keserü.Én viz mellett laktam Velencén ez nem is volt kérdés hogy ezt ki kell venni és eldobni. Nikoletta a lazacból soha nem lesz igazi halászlé. Próbálj más valami finomat kitalálni a lazacból.
nikoletta.csorgo 11 évvel ezelőtt
Itt olaszba sajnos nem sikerult falyami halat vennem!!Remelem fini lesz lazacbol is!!!
ztoncsi 13 évvel ezelőtt
Véleményem szerint egy igazi jó Halászlébe a pontyon kívül más nemes hal is szükséges, de keszegek is megfelelnek. Fontos, hogy a halakat csak addig szabad megmosni, amíg nincsenek felbontva!!! Ez alól kivétel, ha a bontáskor megsérül az epe. A belsőségek közül az epe, gyomor és bél kivételével mindet használhatjuk az alaplé készítéséhez. A pontyfejből szerintem kizárólag az úgynevezett keserűfogat kell eltávolítani, kopoltyút nem! A szem eltávolítása opcionális (én nem szoktam kidobni). A paszírozás sokkal könnyebb és kevesebb halhús vész kárba, ha a halakat a főzés előtt sűrűn beirdaljuk. Én addig szoktam főzni az alapléhez a haldarabokat és belsőségeket, amíg a hús elválik a csontoktól. Ezt követően kiveszem a léből a haldarabokat, majd kézzel kiszedem a csontokat. Ezután könnyebben lehet paszírozni. Ezután annyi vizet öntök hozzá, hogy a sűrűsége megfelelő legyen, felmelegítem a levet, beállítom a sósságát és amikor ismét forr a lé belehelyezem a halszeleteket, amiket már csak egy kevéssé kel főzni! Vannak, akik krumplikarikát is főznek a lébe (ezt természetesen a halszeleteknél korábban kell beletenni a lébe), vannak akik főtt tésztával tálalják.
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes