Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcskenyér, stollen, panettone

default user icon
SB
Nemcsak hazai gyümölcskenyerekről írunk, de hasznos információkat és recepteket találtok, ha igazi drezdai stollent vagy milánói panettonét akartok készíteni.
Gyümölcskenyér, püspökkenyér

A világon szinte mindenhol fogyasztanak karácsony táján gyümölcsökkel teli édességeket, melyeknek közös vonása, hogy a nagy gyümölcs- és cukortartalom miatt hosszú hetekig elállnak. A karácsonyi püspökkenyér és gyümölcskenyér is telis tele van minden jóval, amit évközben lehet, hogy kevésbé engedhetünk meg magunknak. Nyugodtan kreatívkodhatunk is, mehet bele gyakorlatilag bármilyen aszalvány, mindenféle csonthéjas, csokidarabok, kandírozott gyümölcsök, marcipán, birsalmasajt. A felhasználható fűszerek köre is igen széles: fahéj, szerecsendió, csillagánizs, szegfűszeg stb. Vannak receptek, melyek valamilyen alkohol hozzáadását igénylik, mondjuk rumot vagy brandyt, de ezek nélkül is finom a gyümölcskenyér. Tetejüket bevonhatjuk csokival, de a leggyakoribb a porcukros szórás.

Gyümölcskenyér >>>

Stollen

Ez a német kultúrkörben fogyasztott gyümölcskenyér. Alakja a bepólyázott Jézuskát volt hivatott formázni. Az igazi, darabonként akár két kilós Stollen Drezda városának szülötte, ezt a 150 hivatalos stollent is gyártó drezdai péktől lehet beszerezni.
A stollen régi neve a Striezel. Olyan népszerű, hogy a karácsonyi vásárt is Stollenfest-nek (stollenünnepnek)  hívják. Erre azért is érdemes lehet elmenni, mert minden évben 3-4 tonnás Stollent készítenek és osztanak szét a tömegnek jelképes összegért, melyet jótékony célra fordítanak. Ezt a Stollent A Nagy Drezdai Stollen késsel vágják fel, mely 1,6 méter hosszú és 12 kilós.

Stollen recept >>>

Panettone

Milánó jelképének is tekintik a kupola alakú, külsőre kuglófra emlékeztető süteményt. Nevét egy Antonio nevű pékinasról kapta, aki szerelme hevében kreált egy mazsolás kalácsot, melyet róla neveztek el pan del Toni-nak, vagyis panettone-ének, Toni kenyerének. Kandírozott citrom, narancs, mazsola, néha csokoládé van benne, és sok helyen likőrökkel megbolondított mascarponekrémmel fogyasztják.
Az olasz emigránsoknak köszönhetően Dél-Amerikában sok helyen fogyasztják karácsonykor, főleg Argentinában.
Van egy másik hagyományos olasz sütemény is, ez a pandoro (pan d''oro – aranykenyér), melyben nincsenek aszalványok és csonthéjasok.

További karácsonyi sütemények a világban

A teljesség igénye nélkül néhány karácsonyi gyömölcsös sütemény:
Kerststol: a hollandok eszik, középen mandulakrémet találunk, melyet körbevesz a gyümölcsös, fűszeres tészta
Christmas Pudding: az angolok anyagerős karácsonyi aszaltgyümölcsös süteménye, melyet már karácsony előtt 5 héttel elkészítenek
Berauwecka: Elzászban és Franciaország északi részén fogyasztott csupagyümölcs kenyér
Cozonac: Bulgáriában és Romániaban fogyasztják, a panettonéhoz hasonlít, mazsolás kalács, gyakran dekorcukorral díszítve
Dundee Cake: az írek által fogyasztott gyümölcskenyér 

Ezek is érdekelhetnek

Friss