Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott kalács

75 perc
egyszerű
átlagos
2 adag
Hozzávalók
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • A kenéshez:
  • 2 ek margarin (olvasztott)
  • A szóráshoz:
  • kristálycukor (ízlés szerint)

Elkészítés

  1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet, a tojássárgáját összekeverjük a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Az olvasztott margarint lassan adagolva adjuk hozzá, majd alaposan összegyúrjuk. 20 percig letakarva pihentetjük.
  2. A 20 perc letelte után a tésztát elfelezzük, majd 6-6 darabra vágjuk a feleket, és összefonjuk őket. Olvasztott vajjal lekenjük mindkét kalácsot, és ízlés szerint megszórjuk kristálycukorral. (Én imádom, ha jó cukros.)
  3. Amíg a sütőt előmelegítjük 170 fokra, addig pihentetjük őket, aztán mehet is a forró sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt készre sül, majd hagyjuk kihűlni. Elsőre ropogós lesz a cukrozott teteje, de másnapra teljesen átpuhul. Vajjal, lekvárral megkenve, vagy egy pohár tej, tea, kávé mellé remek társ.

MÁKOS FONOTT KALÁCS>>> 

SÓS FONOTT KALÁCS>>> 

CSOKIS FONOTT KALÁCS>>> 

Megjegyzés

Természetesen cukorszórás nélkül is elkészíthető. - Aniko30

Ezek is érdekelhetnek