Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Érdekességek az ötórai tea mellett

default user icon
Tea
0
A tea szertartás és tradíció, egészség és kultúra. Szóval jöhet egy csésze tea? És míg kortyolgatod, néhány érdekességet is elárulunk.

Ideges vagy? Fáradt? Kimerültnek érzed magad? Igyál egy csésze forró teát! Hatása közismert: nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, hogy egészségesebb a kávénál.

Viszont: aki úgy dönt, hogy holnaptól kávé helyett inkább forró (vagy jeges) teát iszik, bizony nehéz döntés előtt áll. A világon ugyanis több mint ezer teafajtából választhatunk. Ebből az iszonyatos mennyiségből nehéz választani!

A legnemesebb fajta a darjeeling. A Himalája oldalában terem, 2000 méteres magasságban. Száz grammja kétezer forintba kerül a világpiacon. Az olyan különlegesség, mint például a Jade-Oolong ára a negyvenezer forintot is eléri ugyanekkora mennyiségért.

A legegészségesebb a zöld tea, és szerencsére nem ennyire drága, holott tele van vitaminnal. Egyetlen csészéje annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár friss narancslé! A teának más fontos hatóanyagai is vannak: a koffein serkenti az agyat (okossá tesz), fokozza a szervezet vérellátását, bőven található benne B-vitamin, fluor és mangán. Előbbi a fogakat védi, a mangán a vércukorszintet csökkenti.

A szakemberek a tealevelek alapján négy osztályt különböztetnek meg: – Az első osztályba tartoznak az egész levelek! Tudni kell, hogy ez roppant ritka, csupán a darjeeling fajtánál létezik (a pekoe szóról ismerhető fel). – A második osztályt brokennek (angolul: tört) nevezik. Az összetört, pöndörödött leveleket sorolják ide. – A harmadik osztály fannings (finom részecskék) névre hallgat. Ez az úgynevezett zacskós tea minősége. – A negyedik csoport megnevezése: dust (angolul: por). A legsilányabb minőség.

Az igényes vásárló más információkra is ügyel, például bizonyos rövidítésekre. Ilyen az FTGFOP. A betűáradat közli a vásárlóval, hogy a tea kiváló. (Jelentése: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe!)

A tea két-három évig tárolható, de csak légmentes dobozban. Az aromás hamarabb elveszíti ízét, illatát. Ajánlatos gyorsabban elfogyasztani.

Mielőtt a tea kannába kerül, az edényt forró vízzel ki kell öblíteni. Az ínyencek külön kannát használnak, abba más nem kerülhet! A tea készítésére egyébként sem minden alkalmas: csak üveg, agyag, ezüst, és persze porcelán!

A zacskós tea praktikus, hisz gyorsan elkészül, az igazi tearajongók azonban mélyen megvetik.

Japánban a teaivást ceremónia előzi meg. A zöld port (matcsa) forró vízbe teszik, és bambuszból készült ecsettel habosra verik. A japán tea egyébként igen erős és keserű.

Nagy Britanniában a tea a 18. század óta nemzeti italnak számít. Az ötórai teához mindig apró szendvicset, sós süteményt tálalnak. Az angolok valóban sok teát isznak. Az egy főre jutó mennyiség náluk a legmagasabb a világon.

Oroszországban a teát külön kannában készítik. Az erős tealéhez a szamovárból engednek forró vizet. Egyharmadnyi tea, kétharmadnyi víz és sok-sok cukor!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin