Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. ápr. 28. Kockás torta és egyebek

Ahogy beköszöntött a jó idő, a kantin is egyre szívesebben készít újdonsült fogásokat, főként olyanokat, amelyekkel a családot a kertben lehet megkínálni. Mert bizony, amióta ilyen szép, napsütéses idő van, szinte minden időnket odakint töltjük, a szabadban.

A somlói galuskát mindenki szereti a családban, de még sosem készítettem, mert nem volt kedvem piskótát sütni, amelyről az a hír járja, hogy ritkán lesz olyan magas, mint ahogy a szakácskönyvekben kinéz. Nos, találtam egy remek receptet, ami pofonegyszerű, nem is időigényes, a végeredmény pedig magáért beszél. :-)

Somlói galuska

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás szétválasztva, 9 evőkanál cukor, 9 púpozott evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál víz
Hozzávalók a csokoládé öntethez: 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kakaó, 15 evőkanál cukor, 1,5 liter víz, másfél dl rum, 20 dkg dió (apróra törve), 15 dkg mazsola
A díszítéshez: tejszín
Elkészítés:
1.) Elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat, a 9 evőkanál cukrot és a 6 evőkanál vizet  habosra keverjük egy tálban. Egy másik tálban egy csipet cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A fehérjét könnyedén belekeverjük a sárgájába. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd óvatosan a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
2.) Elkészítjük a csokoládé öntetet: kevés vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a lisztet, majd hozzáöntjük a többi vizet, és lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. (Ha híg lenne, liszttel sűrűsíthetjük, ha híg, vízzel lazíthatjuk fel.) Várjunk egy kicsit, amíg kihűl, majd keverjük bele a rumot.
3.) Leforrázzuk a mazsolát, és egy kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük. A piskótát felkockázzuk. Előveszünk egy mély tálat, és csokoládé öntetet teszünk az aljára, rászórunk piskótát, mazsolát, diót, majd megint öntet, piskóta, mazsola, dió jön - egészen addig, amíg minden hozzávaló elfogy. A tálat tálaláskor tejszínhabbal díszíhetjük - vagy mindenki vesz magának a tányérjára. :-)


A kockás torta Ká anyukájától, Évától származik, aki újabban nagyon belelendült a sütés-főzésbe, és mindig valami újdonsággal rukkol elő. Ez a torta azért különösen jó, mert nagyon krémes és puha, ami szerintem gesztenyetortáknál ritkaság.

Kockás torta

Hozzávalók: 4 csomag gesztenyemassza, 0,5 liter habtejszín, 1 doboz babapiskóta, 2 evőkanál kristálycukor, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A gesztenyemasszát és a 0,5 liter folyékony habtejszínt összekeverjük, sűrű krémet kapunk. Egy jénai aljára vastagon krémet teszünk, majd 1 sor babapiskótát vízszintesen lerakva, majd újabb krém jön, és aztán a piskótákat függőlegesen rakjuk le. Ezt addig folytatjuk, amíg van anyagunk. Lefedjük, és 24 órára a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap vizes késsel elválasztjuk a jénai falától, majd tálra borítjuk a tortát. A tetejét kissé megigazítjuk, majd 2 evanál kristálycukrot 2 evőkanál vízzel hólyagosra keverünk a tűzön. 2 evőkanál kakót teszünk bele, majd lehúzzuk a tűzről. 5 dkg vajat simára keverünk benne. Amikor kihűlt, a torta tetejére kenjük. 24 órára a hűtőbe tesszük.

Azért szeretek muffint sütni, mert kiadós, mutatós, finom aprósütemény, ami percek alatt összeállítható. Általában édeseket sütök, mert amikor egyszer rozmaringos muffinokat sütöttem, apa azt mondta, "furcsán hurka-ízű ez a sütemény", és ez annyira elvette a kedvem a sós muffinoktól, hogy azóta sem próbálkoztam hasonló verzióval. Egészen mostanáig.

Fetasajtos muffin

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3 teáskanál sütőpor, 50 g vaj, 1 tojás, 100 g feta sajt, 1 bögre tej, 1 tesákanál rozmaring, (ha szeretjük: fél bögre felaprított olajbogyó)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat egy mély edényben robotgéppel simára keverjük, majd muffinpapírral bélelt sütőbe kanalazzuk. Előmelegített sütőben, kb. 190 fokon, 25 perc alatt készre sütjük. Sajttal tálaljuk.

(Ne kérdezzétek meg, miért vannak a muffinok Marry Christmas feliratú tálon... ez a legnagyobb és legszebb lapos tálam... hát ezért. :-))

Ezek is érdekelhetnek