Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi fényes finomságok – klasszikus sütemények ünnepi hangulatban

Az ünnepek mindig különleges időszakot jelentenek az évben, a karácsony kitüntetett jelentőségű mind közül. A szaladgálós, zsúfolt hétköznapok után ilyenkor hirtelen más dimenziót ölt az idő, szinte pillanatok alatt nyugalom vesz körül mindenkit – nagyon jó együtt lenni mindazokkal, akik fontosak.

A háziasszonyok, főzni szerető urak egyaránt megfőzték, megsütötték a karácsony esti menü minden fogását. A jól bevált vagy újonnan kikísérletezett receptek alapján készített ínycsiklandó finomságokkal igyekszik mindenki kedveskedni a szeretteinek.

Az ünnep hangulatát emelő fogások közül talán a desszertek adnak teret olyan játékosságnak is, melynek köszönhetően a felékesített fenyőfa különböző díszei is megidézhetők a terített asztalon. Hópelyhek vagy csillagok megjelenhetnek a tányérokon is: klasszikus sütemények – karácsonyra hangoltan.

Az egyik leggyorsabban elkészíthető pillekönnyű hópelyhekre emlékeztető aprósütemény a Raffaello golyó, ami kiváló az összegyűlt tojásfehérjék felhasználására, és még az utolsó pillanatban is elkészíthető. Sokféle recept ismert, amelyek alapján a sütemény lehet ropogós, lehet lágyabb. Habliliom Könnyed Konyhájában a szinte elomlóan lágy, apró kókuszcsókok így készülnek: 

Könnyű kókuszcsókok

Hozzávalók kb. 45-50 darabhoz:
3 nagy tojásfehérje
15 dkg kókuszreszelék
12,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
45-50 db kis sütőostya

Elkészítés: A tojásfehérjéket gépi habverővel felverem, mikor már fényes, de még szinte krémes állagú, hozzászitálom a cukrot, vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett a kókuszreszeléket. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, rárakosgatom a sütőostyákat. Mindegyikre kis teáskanálnyi kókuszos keveréket halmozok. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép világos színűre sütöm. Rácson hagyom hűlni, majd tányérra halmozom.
A kis hópelyhet idéző kókusz halmocskák szinte elolvadnak az ember szájában…

Bár a karácsonyi készülődés már jóval az ünnepek előtt kezdetét veszi, az aprósütemények pedig napokkal korábban is megsüthetők, az alábbi recept alapján készülő színes és finom csillagok olyan karácsonyi hangulatot árasztanak maguk körül, hogy még egy bőséges lakoma után is ellenállhatatlanok. A tészta egyszerű mandulás linzertészta, de a díszítés és a töltelék karácsonyi kompozícióvá varázsolja.

Karácsonyi csokoládés csillagok

Hozzávalók 32 darab aprósüteményhez:

A tésztához:
10 dkg rétesliszt
8 dkg finomliszt
8 dkg darált mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
12,5 dkg hideg, jó minőségű vaj
6 dkg porcukor
1 egész tojás
1 teáskanálnyi fehérrum
1  csipet só
1 csipet fahéj  

A töltelékhez:
Kb. 15 dkg házi készítésű őszibaracklekvár
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál fehérrum

A tetejére:
Kb. 7 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalommal)
Kb. 7 dkg jó minőségű fehér csokoládé
A fehér csokoládé színezéséhez 1 kávéskanálnyi céklalé
Kb. 10 dkg hámozott, egész mandula enyhén megpirítva

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a mandulát, a cukrot, a sót és a fahéjat, majd nagylyukú reszelőn belereszelem a hideg vajat. Összemorzsolom, hozzáadom a rummal kissé felvert tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát két frissen tartó fóliába csomagolom, 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben a lekvárt összekeverem a rummal és a darált mandulával. 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Az egész mandulákat zsiradék nélkül épp csak annyira pirítom meg, hogy illóolajtartalmuk felszabaduljon, enyhe pírt kapjanak.

A tésztagombócot 2 fólialap között 3-4 mm vékonyságúra nyújtom. 5 cm átmérőjű csillagalakú kiszúróformával kis csillagokat szaggatok a tésztából. A leeső tésztadarabokat félreteszem, ismét összegyúrom, szaggatom.

A 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm a kis csillagokat. Rácson hagyom hűlni.

A fehér csokoládét forró víz felett felolvasztom, hozzáadom a céklalevet. Ettől gyönyörű mályvaszínű lesz, az ízét azonban nem befolyásolja. A csillagok kb. ¼-ét bevonom a mázzal.

Az étcsokoládét is felolvasztom, bevonom a csillagok másik ¼-ét, de ezeket a kis barna csillagokat egy villa segítségével díszítem. Mindegyik közepére egy-egy szem mandulát biggyesztek. A bevonat nélkül maradt csillagokra kb. ½ teáskanálnyi tölteléket halmozok, majd mindegyikre ráillesztek egy-egy bevonatos csillagot.

Ha valakinek nincs kedve bíbelődni az összeillesztéssel, vagy elszámolja magát – a csokoládéval bevont apróságok önálló kekszekként is fogyaszthatók.   

A csokoládét szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni – jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve egymásra is rakhatók a sütemények.

A hópelyhek és a csillagok a tányérokon is fényt és csillogást varázsolnak minden melegséggel teli otthonba.

Habliliom Könnyed Konyhájából egy nagy tálcányi édes finomsággal kívánok minden kedves Olvasónak szeretetteli, békés, boldog karácsonyt! 

Ezek is érdekelhetnek