Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jaj de jó a habos ünnepi sütemény!

A klasszikusok, legyen szó régi slágerről vagy épp süteményről, az ünnepekhez közeledve valahogy kellemes, kissé talán nosztalgikus érzéseket és élményeket idéznek majd’ mindenkiben.

Ha nem egyszerűen klasszikus, de „retro” fogások kerülnek terítékre, mostanában jobbára az 1970-es, ’80-as évekre asszociálunk. A korszak kedvelt (mára retro) csemegéjének számított a cukros tojáshabbal töltött méretes habroló vagy sós változatban a sajtkrémes, két végén reszelt trappista sajttal szórt sajtos roló – mindkettő kapható ma is, de az ízük valahogy egészen megváltozott.

A habrolóra sokáig bonyolult és házi körülmények között kivitelezhetetlen cukrászdai és bisztrókban kínált standard darabként gondoltam. Ráadásul a nemritkán kemény, a kelleténél fokozatokkal sósabb tésztájú, túlédesített habbal felszerelt, sok esetben a cukorkristályoktól sercegő, mérsékelten sikerült példányokat a „biztosan lehet ez sokkal ízletesebb is” kategóriába soroltam. Az pedig hosszú ideig fel sem merült bennem, hogy ünnepi sikerdesszert is lehet, csak épp a formát megőrizve némi változtatásokat érdemes eszközölni rajta.

Töprengések és kísérletek eredményezték ezt az igazán elegáns és Habliliom Könnyed Konyhájában már-már megszokottan könnyű jelzővel illethető mogyoróhabos rolót, aminek igencsak helye lehet bármely ünnepi asztalon!

Aki szívesen ténykedik a konyhában, tudja milyen fontosak a jó konyhai kiegészítők – a rolók megformálásához elengedhetetlen kis formák ma már igen jó minőségben és többféle méretben beszerezhetők, és gyakorlatilag, amíg teljesen el nem deformálódnak, használhatók.

A szélesebb végüknél alig több, mint 1½ cm, a keskenynél 1 cm átmérőjű formák segítségével készült ínyencségek a klasszikus cukrászdai darabokhoz képest igencsak filigránok lesznek, de egyik vonzerejük épp ebben rejlik! Az előkészültektől a tálalásig pedig alig több mint 30 perc szükségeltetik – elfoglalt háziasszonyok és sütni szerető urak számára ez sem mellékes szempont. A feltálalt desszert látványa alapján pedig mindenki elismeréssel adózik a készítő professzionalizmusa előtt – kóstolást követően pedig lehetséges, hogy még az év vége előtt ismétlésre kerül sor.

A töltelék egy rafinált édes tejszínkrém, amely chantilly krémként vagy crème Chantillyként is ismert. Ezen krémek alapvetően édes tejszínhabból állnak. Gyakran vaníliával fűszerezve kerülnek kávék tetejére vagy sütemények töltelékébe, de az ízesítés variációs lehetőségei igencsak sokrétűek. A krém történetéről annyi bizonyosan tudható, hogy François Vatel készítette először. A hagyomány szerint Chantilly kastélyában 1671-ben egy XIV. Lajos tiszteletére adott 2000 fős fogadásra. A chantilly krém elnevezés azonban egy bő századdal később kezdett terjedni – nem mellesleg a kastély híres konyhájának fogásai a kifinomultság szimbólumai is voltak a francia gasztronómiában, a Chantilly név pedig később már önmagában az igen magas minőségű, cizellált finomságokhoz kötődött.

Mogyorós chantilly krémmel töltött minirolók

Hozzávalók 12 db kb. 6 cm hosszú rolóhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 dkg hideg vaj
1 ½ dl jó minőségű habtejszín alaposan lehűtve
3 dkg pirított, őrölt török mogyoró
1 ½ evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál Grand Marnier (elhagyható)
A tetejére:
1 kisméretű tojás sárgája
1 teáskanál jégcukor
2 teáskanál őrölt török mogyoró

Elkészítés: Egy kisebb gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A roló készítéséhez használt formákat a hideg vajjal vékonyan megkenem. A leveles tésztát enyhén lisztezett, hideg felületen egyenletesre nyújtom. Derelyevágóval vagy éles késsel 12 hosszú csíkra vágom fel (kb. 1 cm-esek lesznek). Az első tésztacsíkot a forma keskeny végétől indulva spirálisan feltekerem úgy, hogy kb. ½ cm-enként fedjék egymást a tésztarétegek. Így a forma végén marad majd kb. ½ cm, és könnyen eltávolítható lesz sütés után. A többi tésztacsíkkal ugyanígy járok el. A kis tekercseket az előkészített tepsire sorakoztatom, kényelmes helyet hagyva a növekedésre.

A jégcukrot 2 teáskanál mogyoróhoz keverem. A tojássárgáját kissé felverem.

Az előkészített rolókat vékonyan megkenem a tojássárgájával, majd megszórom a mogyorós cukorral. Forró sütőben 18-20 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Közben elkészítem a krémet. A hideg tejszínt elektromos habverővel néhány perc alatt félkeményre habosítom, ekkor hozzáadom a cukrot, a narancslikőrt és a vaníliát. Az egészet kemény habbá verem, végül könnyed mozdulatokkal, hablapát segítségével beleforgatom a 3 dkg őrölt, pörkölt mogyorót. Felhasználásig frizsiderben tárolom.

A még forró rolókból egy ügyes csavarással eltávolítom a formát – akinek a keze nem bírja a forróságot, nyugodtan vegyen használatba egy papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát. A kész rolókat konyhai rácson hagyom hűlni.

A krémet sima vagy csillagcsőrös habzsákba szedem, a néhány perc alatt konyhai hőmérsékletűre hűlt rolókat megtöltöm. Ha marad még krém, a tálalásnál a rolókhoz kínálom.

Jól behűtve az igazi – az ünnepi lakomák fényét is igencsak nagy biztonsággal emelheti.

Karácsonyi süti receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek