Tök

Története

Az enyhén pejoratív „tök” gyűjtőnév egyértelműen a főzőtököt juttatja az eszünkbe. Pedig a tökfélék családjának a legkülönbözőbb formájú, színű és ízű tagjai vannak. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű zöldséget. Van, amelyiknek mandula- vagy mogyoróaromája van, a másik krémes és gesztenyeillatú.

Hogyan válasszunk?

Teljesen egészséges, kocsányával együtt árult tököt vegyünk, lehetőleg egészben. Természetesen a sütőtököt vehetjük feldarabolva is, hiszen túl nagy lenne a hatalmas narancsszínű zöldség.

Hogyan tároljuk?

A tökféléket fajtájuk függvényében kell tárolni. A cukkinihez hasonlóan a patisszont is gyakran még éretlenül szedik le, és érdemes minél előbb elfogyasztani. Az éretten szedett és egészben tartott tököt (akár a ház díszeként) néhány héttől akár fél évig is tárolhatjuk. Néhány tökféleség a tárolás során csak még ízletesebbé válik!

Hogyan készítsük elő?

Talán meglepő, de a legtöbb tökfélét nem kell meghámozni. Még azokat sem, amelyeknek igen dekoratív a külseje. Elég, ha folyó víz alatt alaposan megmossuk, és a héjon elszórtan előforduló esetleges fás részeket kivágjuk. Ha az elkészítés módja azonban megköveteli, hogy meghámozzuk őket, először vágjuk darabokra.

Hogyan főzzük?

A tökféléket számtalan módon készíthetjük: lobogó sós vízben, gőzben párolva (kuktában), serpenyőben, olajban sütve vagy éppen sütőben.

Néhány praktika

A tök héja sokszor nagyon kemény és nehéz vele boldogulni: praktikusabb, ha először megfőzzük, és utána hámozzuk, magozzuk.

Felhasználási javaslat

Töktorta Dolgozzunk össze 20 dkg sütőtökpürét 1,5 dl fehérborral, 1,5 dl olívaolajjal, 4 tojással, 10 dkg reszelt sajttal, adjunk hozzá 1 csomag sütőport, sót, 20 dkg darabolt angolszalonnát és egy marék olívabogyót. Öntsük a masszát kivajazott és liszttel meghintett sütőformába, tegyük előmelegített sütőbe (5-ös fokozat), és süssük legalább 45 percig. Erdei töktorta Keverjük össze a serpenyőben hirtelen átsütött tökkockákat fokhagymával és aranybarnára pirított vargányával, rókagombával, stb. Adjunk hozzá 2 db felvert tojást, 2,5 dl tejszínt, apróra vágott dióbelet, sonkacsíkokat, majd a keveréket öntsük leveles tésztával kibélelt sütőformába. Süssük 30 percig a sütőben. Saláta A vegyes salátákat feldobhatjuk, ha reszelt vagy apró kockára vágott sütőtököt keverünk hozzá. Locsoljuk meg citromlével és olívaolajjal készült, korianderrel és oregánóval ízesített vinaigrette szósszal. Fokhagymás patisszon A megtisztított, felkockázott patisszont fokhagymával és petrezselyemzölddel süssük át serpenyőben.

Miért ne?

Igazán ünnepi desszertet is készíthetünk tökből... A sütőtököt tisztítsuk meg, szeleteljük fel, majd 10 percig főzzük vaníliával és Grand Marnier-val ízesített tejben. Csöpögtessük le, majd vajban süssük át a tökszeleteket egy serpenyőben, szórjuk meg cukorral, hagyjuk karamellizálódni, s tegyük félre. Vajban s cukorban süssünk át hirtelen narancsszeleteket. Adjuk hozzá a tökszeleteket, egy kis Grand Marnier-t, s flambírozzuk. Vaníliafagylalttal szervírozzuk.

Ismerjük meg jobban!

A sütőtököt (amelyet gyakran tévesen „úritöknek” hívnak) a leginkább gömbölydednek és narancssárgának képzeljük el, de a valóságban számtalan formát és színt ölthet. A klasszikus cikkelyes „Halloween-tök" mellett van turbánformájú, körteformájú is. A magtalan tökök közül a legismertebb a cukkini és a patisszon. A tökfélék családjába tartozik például az állatok etetésére használt takarmánytök, a Halloween ünneplésére szolgáló „Jack'O lantern", vagy a meglepő „spagetti tök”, melynek belseje úgy válik szét, mint a spagetti tészta. Az ősszel szüretelt tökfélék jól tárolhatók, s egészen tavaszig megtalálható az árusok standjain.

Élelmezési ismeretek

Alacsony kalóriatartalmuk ellenére magas a tökfélék rost-, ásványi anyag-, nyomelem- és vitamintartalma (a színes húsú tökökben sok A-provitamin található). A legtöbb tökféle lisztes textúrája (a sütőtököt kivéve) jóllakottság-érzetet biztosít. Változatos színük és formájuk étvágykeltő… Hát kell ennél több?