Foszlós kalács

default user icon
56 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 90 dkg (finom)liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 tojás + még egy sárgája
  • még egy tojás a megkenéshez
  • 3 dl tej
  • 5-6 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • csipet só
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés

    Elkészítés:
    1. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos tejjel, és öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Hagyd állni összekeverés nélkül 10 percet.)

    2. Öntsd hozzá a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját, a mazsolát.

    3. Gyúrj jó nyúlós, de nem ragadós tésztát belőle. Vigyázz, hogy ne nyomkodd le a tésztát miközben gyúrod, inkább alulról emelgesd, próbáld elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.

    4. Rakd letakarva langyos helyre 1 órára.

    5. Ha szépen megkelt, válaszd 2 részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze, és csináld meg ugyanezt a másik felével is. Margarinnal kikent tepsibe rakd.

    6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojással, majd rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 - 200 fokon.

Megjegyzés

Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kárpáti Nikolett 2 évvel ezelőtt
A legjobb kalács recept...kipróbáltam már nagyon sok félét, de eggyik sem lett ilyen finom.... köszönöm
Haszusz 2 évvel ezelőtt
roan00! Azért kell \"emelgetni\", mert így jut bele sok levegő, dagasztás végére a felszíne selymes hólyagocskákkal lesz tele. Ha valami ennyire sikerült recept ne vigyük el más irányba, a Te dolgod, ha más a gyakorlatod, nekünk többieknek ez így a tökéletes foszlós kalács. Bár lenne még sok tapasztalt nagymama aki megtanítja erre-arra a következő generációkat. Kellemes húsvétot mindenkinek!
Bosznainé Kolozsi Bernadett 3 évvel ezelőtt
Isteni ez a kalács!!!Mindig van a fagyasztóban is vészhelyzetekre,már dupla adagokat csinálok,pedig egy adag sem kevés.
Katica 4 évvel ezelőtt
Nagyon köszönöm a receptet, tavaly találtam meg és azóta rendszeresen aratok vele nagy sikert:) Az egyik feléből fonott kalács szokott készülni, a másik feléből 4-5 kalács-nyúl:))
Fehér Róbert 4 évvel ezelőtt
Ez lett a legfinomabb kalács, amit valaha sütöttem (de azt is megkockáztatom, hogy a legfinomabb, amit valaha ettem). Könnyű, foszlós, gyönyörű, és még másnaposan is pihe-puha, mintha most vettem volna ki a sütőből. Imádjuk! Legközelebb kicsit kevesebb cukrot teszek bele, hogy sós változatban is fogyasztható legyen (ne csak vajjal és habos kakaóval). Nálunk két erős kéz dagasztotta (a páromé, nem az enyém), úgyhogy ne dőljetek be az \"emelgetős\" résznek, mehet nyugodtan a dagasztás!!! Mindenkinek ajánlom!!!
4 évvel ezelőtt
Húsvétra elkészítettem! Gyorsan, könnyen elkészíthető recept! Tökéletes lett annak ellenére, hogy alig volt időm rá, és közben ki-be rohangáltam (konténert pakoltunk építési törmelékkel). Köszönöm!
Eszenyi Judit 5 évvel ezelőtt
Hurrá!! Tudok kalácsot sütni!!!! Idestova 15 éve szorgalmasan próbálgatom a különböző recepteket, de valahogy egyik sem lett olyan, mint gyerekkorom fincsi kalácsa. De láss csodát, kitartással, és Borcsa közreműködésével sikerült!!! Köszönöm neked Borcsa!!!! :D
Haszusz 5 évvel ezelőtt
A tej mennysége függ a liszttől. Az élesztő felfuttatásának módja kinek-kinek szokása szerint. A lényeg: Ez a tökéletes foszlós kalács, a nagymamám sütött utoljára ilyen finomat. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptet. Üdvözöl Zsuzsa
Kakuk Móni 5 évvel ezelőtt
Jaj, de gyönyörű ez a kalács!!!! Én gyakran sütök kalácsot, de hát ilyen gyönyörűt még nem sikerült! Ezért vettem kerámia kalácsformát... :)
Vincze Helga 5 évvel ezelőtt
remek recept,de a 3dl tej nagyon kevés.ehhez még min.1 dl kell,plusz 5dkg élesztőt 2dl tejben érdemes felfuttatni,kevés cukorral és liszttel.ugyanis szerintem jobb külön felfuttatni,nem úgy mint a reciben.vaníliás cukrot is tettem bele,megéri.

Hasonló Receptek

Magazin