Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromkrémes-birsalmás pohárkrém

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A birsalmapüréhez:
  • 50 dkg birsalma
  • 5 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • A citromkrémhez:
  • 4 darab tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 1 citrom héja és leve
  • A tetejére:
  • 1 dl 30%-os habtejszín
  • A poharak aljába:
  • 2 db vaníliás keksz

Elkészítés

Elkészítés: A birsalma magházát kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket, és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, majd a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.

A citromkrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és lassú tűznél, állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.

A tejszínt jó keményre felverjük, majd csillagcsővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk.

A poharakba belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, és ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, aminek a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal vagy pisztáciával. 3 nagyobb kehelyben, vagy 4 adag kisebb tálkában tálaljuk.

Megjegyzés

Birsalmaszezonban, de a télire elraktározott birsből bármikor finom desszert is készülhet. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek