Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. június 21. Ettetek már Siligót?

Én korábban még csak nem is hallottam ilyen ételről, de amikor megláttam a receptet rájöttem, hogy ez valamiféle lapcsánka lesz annyi különbséggel, hogy nem teflonban, hanem tepsiben kell kisütni.

Eredetileg krumplilángost szerettem volna sütni, de egy barátnőm azt mondta, próbáljam ki a siligót, mert épp olyan lesz, mint a krumplilángos... gondoltam, mi történhet? Végül nem csalódtam, a recept irtó gyorsan elkészül, és az eredmény tényleg kitűnő. :-)

Siligó

Hozzávalók: 1 kg úkjburgonya, 4-5 evőkanál liszt, 2 kiskanál só, kacsazsír
Elkészítés:
1.) A burgonyát meghámozzuk, nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Belekeverjük a lisztet és megsózzuk.
2.) Egy közepes tepsit kizsírozunk, belesimítjuk a burgonyás reszeléket, és előmelegített sütőben, 200-210 fokon ropogós barnára sütjük kb. 45 perc alatt. Ha kész, forrón kockákra vágjuk, tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymával tálaljuk.

A napokban szenzációs csokoládét kaptunk, pontosabban a férjem, ugyanis betöltötte a 34. szülinapját. Éva hozta a csoki különlegességet, ami nem más, mint egy szerszámosláda. Tele csokival. Érdekessége, hogy a keserűcsokiból készült szerszámok a megszólalásig hasonlítanak az igazi, öreg, rozsdás szerszámokra. Nem nagyon dézsmáltam a dobozba, mert nem én kaptam, de azért egy csavarkulcsot én is megettem... hát valami isteni volt. :-)) Nem tudom, mennyire jön át a képeken, mennyire szépek ezek a csoki szerszámok... 

A szülinapi menüt úgy, ahogy volt bebuktam, ugyanis mindannyian elkaptunk valami hasmenős vírust, így jóformán egy héten át sós vízben főtt krumplit ettünk. Orosz krémtortával készültem, de mivel mindenki gyomorbeteg volt, úgy döntöttem, csak a piskótát sütöm meg, és nem készítek hozzá krémet, úgy ráfoghatjuk, hogy diétás...

Piskóta

Hozzávalók: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, csipet só
Elkészítés:
1.) 8 tojás sárgáját habosra keverünk a cukorral és a liszttel egy tálban. Egy másik tálban egy csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan beleforgatjuk a másik tálba. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
2.) A piskótát egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, és betesszük a sütőbe. Kb. 50 perc alatt megsül. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt, és ha elkészült, nem szabad azonnal kivenni, csak résnyire nyitva kell hagyni a sütő ajtaját, és így hagyni 10-15 percig. Eztán szabad csak kivenni, leszedni a tortaforma szélét és hagyni kihűlni.

Sajtos-fokhagymás cukkinikrémleves

Hozzávalók: 3 cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter erőleves, 1 tömlős camping sajt, a tálaláshoz reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A cukkit lehéjazzuk, felkarikázzuk, és felöntjük annyi erőlevessel, ami épp csak ellepi. Puhára főzzük kb. 15 perc alatt, majd botturmix segítségével krémesre turmixoljuk a krémsajttal és a fokhagymával.
Reszelt sajttal, forrón tálaljuk.

-------------------------------------------------------------------------------------


Babahírek

Dorka egyre többet beszél, és nagyon vicces szófordulatokkal szórakoztat minket. Magát Do Maj-nak hívja, ami voltaképp Dorka Máriát jelent. A keresztségben ugyanis a Mária nevet kapta, Szűz Mária után, akit védőszentjének választottunk. Emlékszem, pap bácsi megkérdezte, kit szeretnénk Dorka védelméül felkérni a szentek közül? Egyszerre vágtuk rá: Szent Mihályt. A pap bácsi erre kuncogni kezdett, és azt mondta, becsüli a választásunkat, de a kislányunkat csak nem fogjuk Dorka Mihálynak hívni? :-)))) Így lett ő Dorka Mária, azaz, a saját szavaival: Do Maj.
Dorka nagyon szeret biciklizni, óriási köröket megyünk minden délután, ha lemegy a nap, és lehűl a levegő. Ha esik, csizmát húzunk, és sétálni megyünk, a játszótéren ugyanis már sok kisgyerek várja, hogy megérkezzünk. Dorka kedvencei persze a két unokatesó: Zsiga és Árpika, de van egy testvérpár, Márk és Gergő, akiket szintén nagyon szeret a kicsi, és akikkel rendszeresen csúszdázni, homokozni szokott. Ismerjük a környék összes kutyáját, macskáját, akiket mindig hosszasan kell csodálnunk, és minden útmenti csigát, akiknek énekelnünk kell... de ettől szép az élet. Jó, hogy van valaki, aki csak a világ szép dolgait mutatja meg nekünk... :-))))

Ezek is érdekelhetnek

Friss