Alma

Története

Az állítólag a Kaukázus lejtőiről származó gyümölcs kihasználta a két jégkorszak közötti felmelegedést, és így jutott el Közép-Európába: ezt bizonyítják azok az almafa-maradványok, amelyeket a neolitikumban épült falvak ásatásakor találtak Svájcban és Észak-Olaszországban. Már a görögök nemesítettek több fajtát (Cato hetet jegyzett fel), a rómaiak pedig jó harmincat ismertek, és ezeket el is terjesztették Európa nagy részén. A XVI. század végén Olivier de Serres, a nagy mezőgazdász több mint ötven fajtát különböztetett meg. Manapság száznál is több létezik, de a piacon ebből csak mintegy harmincat találhatunk meg, amelyeket fokozatosan nemesítettek ki zamatuk, ellenálló képességük, gyümölcshozamuk és szállítási tulajdonságaik miatt.

Hogyan válasszunk?

Válasszunk mindig feszes, sima héjú gyümölcsöt! Minden további szempont az ízlés és az elkészítési mód függvénye: hagyjuk, hogy elvarázsoljon bennünket a ranett jellegzetes illata, a Granny Smith ropogós, savanykás húsa, a Golden omlós édessége.

Hogyan tároljuk?

Az alma kiválóan tárolható a gyümölcsös kosárban vagy tálban, de azért arra figyeljünk, hogy ne tartsuk túlfűtött helységben, mert csak így őrzi meg finom zamatát.

Hogyan készítsük elő?

Néhány konyhai eszköz megkönnyíti az életünket: a hámozókés segítségével könnyen eltávolíthatjuk a héját; de ne feledkezzünk meg az almacsutka-eltávolítóról, és arról az eszközről sem, amely négybe vágja az almát úgy, hogy a csutkáját egyben megtartja.

Hogyan főzzük?

Ha sült almát készítünk, a gyümölcsöt mindenképpen egy szelet pirítósra, szendvicskenyérre vagy kalácsra tegyük: a rögtönzött talapzat finoman magába szívja a sülés során keletkező zamatos levet…

Néhány praktika

Az almák szétrepedését úgy tudjuk elkerülni, ha körbehasítjuk a héját a tetejétől 2 centire. A köretnek szánt alma finomabb, ha meglocsoljuk egy kis calvados-szal (almapálinka) vagy almaborral. Ha negyedekbe vágott almát szeretnénk serpenyőben sütni, a gyümölcs húsa úgy lesz puhább, ha két órán át hűtőszekrényben előhűtjük. A hámozás során keletkező héj megszárítva, száraz helyen befőttes üvegben tárolva gyümölcsteáinkat illatosítja, ráadásul enyhe nyugtató hatással is bír.

Felhasználási javaslat

Alma-alapú töltelék Néhány ranett almát vágjunk kockára, futtassuk meg vajon 1 vöröshagymával és 3 apróra vágott salott hagymával, keverjük el egy kis áztatott kenyérmorzsával, tojással, 1 bögre borjú- és sertéshússal, egy csipet reszelt narancshéjjal és kevés friss reszelt gyömbérrel. Töltsünk meg vele egy libát vagy egy kacsát. Köretnek természetesen sült almát ajánlunk! Ízletesebbé teszi a sertés- és vaddisznósültet. Hámozás nélkül, félbe vágva tegyük a gyümölcsöket a tepsibe a sütési idő felénél. A kevert salátának nagyszerű ízt kölcsönöz bármilyen kockára vágott alma endíviával és római salátával vegyítve. A kitűnő zamatot fokozhatjuk dióval, mogyoróval és rákocskákkal! Tatin néni tortája 5 hámozott, felnegyedelt almát karamellizálódásig süssünk tortaformában 12 dkg vajjal és 15 dkg cukorral. Hagyjuk kihűlni, majd vajas tésztával fedjük be, és süssük sütőben 220 fokon (7-8-as fokozat), 20 percig. Végül öntsük ki a formából oly módon, hogy az alma kerüljön felülre! Almás táskák A Tatin-tortához hasonlóan sült és kihűtött almát csomagoljunk rétestésztába, amelyet olvasztott vajjal locsolunk meg. Két percre tegyük sütőbe. A kész sütemény ropogós és arany színű.

Miért ne?

Almachips Készítsük hámozott, és nagyon finom szeletekre (2 mm-esre) vágott Granny Smith almafajtából. Tegyük enyhén kiolajozott tepsibe, és 2 és fél órán át süssük a sütőben 80-90 fokon. Ezután forgassuk meg, és szárítsuk még fél órát!

Ismerjük meg jobban!

Az alma nagyon sokrétű gyümölcs, és a róla kialakult hagyományos kép mögött hihetetlen sokszínűség rejlik. A Reine des Reinettes (ranett alma) egész évben csábít illatával, de augusztus végétől október végéig uralkodik igazán. A ranett családjához tartozó Boskoop Szépe és a Grise du Canada rücskös héja alatt rusztikus hangulatot idéző zamatos hús rejlik. És ne feledjük a kétszínű almák nagy családját: Elstar, Gala, Jonagold, Idared, Melrose, Fuji. Az alma sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik: - állítólag nyugtató hatása van, főleg, ha este fogyasztjuk, - jót tesz a fogaknak: ha almát ropogtatunk, édesség nassolása helyett, megelőzhetjük a fogszuvasodást - gyümölcstea formájában hatásos a megfázás és a tüdőgyulladás ellen Egyébként pedig, ahogyan az ismert közmondás szól: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”

Élelmezési ismeretek

A sokszínű, sokféle alma egész évben hozzáférhető. Dietetikai jellemzői révén megérdemli, hogy táplálkozásunk alapgyümölcse legyen. Energiatartalma mérsékelt (54 kcal/100 g), így ideális a kisebb éhségrohamok csillapítására, ráadásul a tökéletesen tolerált rostoknak köszönhetően kíméletesen szabályozza az emésztést. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, így része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak is. Ezen kívül rendszeresen fogyasztva (2-3 alma naponta) csökkentheti a koleszterinszintet és stabilizálhatja a vércukorszintet is. Ez utóbbi, jótékony tulajdonságát nem csak rostjainak, de alkotóelemei együttes hatásának is köszönhetjük: tartalmaz fruktózt, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, és talán még számos más, eddig nem azonosított anyagot is. Az alma jellemző rostjai a pektinek, amelyek összetett szerkezettel bíró poliszaharidok, pontosabban magas molekulasúlyú galakturonsav-polimerek. Sok formában vannak jelen: protopektin (vízben oldhatatlan) található a savanyú vagy éretlen almában; valódi pektin (zselésítő anyag) bőségesen van az éppen érett gyümölcsben; a pektinsav pedig (amely a pektin bomlása során keletkezik) akkor van jelen, amikor az alma eléri az optimális érettséget.