Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borzas burgonyalabdák, avagy gyors snack mindenkorra

Előfordul, hogy váratlanul toppan be valaki, vagy épp jólesne valami ropogtatnivaló az ebéd és a vacsora között félidőben, ilyenkor jól jön mindenféle snack.

Az angol szó tulajdonképp mindazt a gyorsan bekapható, a főétkezések közötti időben elfogyasztott apróságot jelentheti, ami épp akad otthon. Snack lehet egy szendvics éppúgy, mint sajtfalatok, egy kis keksz vagy olajos mag, aszalt gyümölcs – bármi. Tulajdonképp olyan nassolnivalót jelent, ami jólesik, függetlenül attól, hogy sós vagy édes. Még arra vonatkozóan sincsenek korlátok, hogy hideg vagy meleg legyen, bár kétségtelenül a saját készítésű snacknek nyomába sem ér a zacskóból kicsomagolt. Nem is kell valami komoly vagy cizellált alapanyagokra gondolni feltétlenül, hogy kis ügyességgel az épp otthon található készletből valami izgalmas snack kerekedjen – az én esetemben most szó szerint értendő a kerekedés. A saját készítésű snack nem csupán sokkal kevesebb költséggel jár, de tényleg  összemérhetetlenül finomabb is a készen vásárolható társainál, ráadásul a készítés örömét sem veszi el senki.

Nyáron, ősszel nincs is nehéz dolga senkinek, hisz annyiféle gyümölcs, zöldség kínálja magát frissen, hogy nem is kell mást tenni velük, mint szinte csak megmosni, tálra vagy tányérra rendezni, egymással társítani néhány finom falatot, esetleg grillezni, és már kínálhatjuk is. Télen azonban jólesik minden melegítő falat, bármilyen időpontban is kínálna az ember egy kis snacket. Lehet édeskettesben is, ha már egyszer Valentin-nap van…

A zöldségek közül burgonya minden háztartásban akad, annyira sokrétűen használható, hát miért ne lehetne belőle egy izgalmas ropogtatnivalót is gyártani? Ahhoz, hogy valami nem épp hétköznapi, ízletes finomságot tálaljak, szinte elegendő egy-két igazán minőségi alapanyag, no meg némi fantázia.

A kis burgonyalabdák titka a fűszerezés mellett abban rejlik, hogy elképesztően ropogósak! Ez pedig könnyedén elérhető, ha megfelelő minőségű burgonyával dolgozik az ember, valamint a nedvességtartalmát - amennyire csak lehetséges - lecsökkenti.

Nem állítom, hogy a bő olajban sült fogások gyakran kerülnek terítékre itt a konyhában, néha azonban kifejezetten jólesik valami igazán ropogósra sült falat – a fontos, hogy soha ne szívja meg magát a sütőolajjal, és minden felesleges olajat leitassak róla. A többi szó szerint játék, hisz a kis burgonyacsomagokból csinos kis labdák sülnek percek alatt!

Borzas burgonyalabdák finoman fűszerezve

Hozzávalók 2-3 személyre (ropogtatnivalóként):
2-3 db közepes méretű burgonya
1 evőkanál liszt
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 mokkáskanál tengeri só
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál szárított, aprított petrezselyemzöld
1 db egészen kis fej hagyma
frissen őrölt bors – ízlés szerint
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
ízlés szerint majonéz vagy joghurtmártás
vegyes saláta

Elkészítés: A hagymát egészen finomra aprítom, a tojást szétválasztom, a fehérjét közepesen kemény habbá verem kézi habverővel.
A burgonyát hámozást követően nagylyukú reszelőn lereszelem, szűrőkanálba teszem. Amennyire csak lehetséges, a nedvességtartalmát igyekszem kipréselni. Ez fontos művelet, különben nem lesz extraropogós a végeredmény!
A már száraz burgonyát összekeverem a tojássárgájával, a liszttel és a fűszerekkel, végül beleforgatom a tojáshabot.
A serpenyőben olajat hevítek – legyen valóban nagyon forró! A burgonyamasszából kis diónyi labdákat formálok, és szép sorban belerakosgatom a forró olajba. Minden oldalukon aranylóra sütöm.
Melegen mártással és salátával kínálom.

Nagyobb társaság esetén a mennyiség természetesen duplázható vagy akár triplázható is. Ebben az esetben mindenképp érdemes melegen tartani, vagy a társaság érkezésekor sütőben felfrissíteni, hogy kellően ropogós legyen!

Jó kis karakteres, de semmiképp sem tolakodó snack, amire jól csúszik mindenféle ital!

Ezek is érdekelhetnek