Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zweigelt - a hétköznapok kedvelt borfajtája

default user icon
MME
A fajta Fritz Zweigeltről kapta a nevét, aki 1922-ben nemesítette Ausztriában a kékfrankos és a szentlőrinc (St. Laurent) keresztezésével. Így talán már meg is van, hogy milyen karakterre számíthatunk tőle. Eredetileg rotburgernek hívták, később a nemesítője iránti tiszteletből nevezték át zweigeltre.

Természetesen Ausztriában találjuk belőle a legtöbb telepítést, a 6400 hektárral a világ zweigelttermelésének a kétharmadát le is fedik. A legnagyobb hangsúlyt Alsó-Ausztriában és a Fertő tó környékén lévő pincészeteknél kapja, ahol az intenzív hordós érlelést mellőzik, helyette a gyümölcsökre és az élénk savakra koncentrálnak. Az Ausztriával szomszédos országok hamar átvették a fajtát, így Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is ismert és elismert.

Nálunk a 60-as évektől regisztrált fajta. Ma nagyjából 1600 hektárnyi van belőle. Nem meglepő módon a Soproni borvidék egyik kiemelt fajtája, de az Egri, a Mátrai, a Szekszárdi és a Kunsági területeken is népszerű.

Közepes érésű, fürtje tömör és bőtermő. A talajösszetételre nem igazán kényes, ezért szinte bárhová ültethető. Rozé- és vörösborokat készítenek belőle, és gyakran kerül házasításokba. Ha egy pincészet megfelelő terméskorlátozás mellett önállóan palackozza, akkor már egy fiatalon is jól iható, kicsit lilás színű, piros bogyós gyümölcsös aromájú bort kap, amelynek tannin- és alkoholtartalma közepes vagy alacsony, savai pedig élénkek, de nem bántóak. A házasításokban is vibráló karakteréért szeretik. Egy kevés ideig tartó nagyhordós érlelés nem nyomja el az elevenségét, gyümölcsösségét, de hozzátehet némi fűszerességet, mélységet.

Könnyed és egyszerű stílusa miatt a hétköznapok kedvelt fajtája lehet, valamint a gasztronómiában is helyet kaphat mint bisztróbor. A kékfrankoshoz vagy a kadarkához hasonlóan a paradicsomos ételek, tészták, raguk, pizzák, valamint a tradicionális magyaros, fűszerpaprikával készülő fogások, így a halászlé vagy a csirkepaprikás mellé választhatjuk. Az érettebb, komolyabb tételek akár a liba, a kacsa vagy egyéb vadszárnyasok kísérőjeként is megállják a helyüket. A gomba, a cékla, a padlizsán és egyéb sült zöldségek, sós grillezett sajtok mind jó alapanyagok egy zweigelttel.

Sebestyén Indigó 2019

A szekszárdi borász, Sebestyén Csaba 2003-ban készítette az első zweigeltjét. Nevét már akkor arról a lilás színről kapta, ami jellemzi ezt a fajtát. Az eltelt évek óta sokat finomodott a stílusa, a hordót már felcserélte a tartály, és fél év után palackozzák is. Nagyon gyümölcsös, erdei bogyósok és eper aromáit érezni benne, egy kis virágossággal, szinte egy gyümölcslé – na jó, némi alkohollal. A frissessége és a könnyen szerethetősége igazi élményborozást ígér.

Linzer-Orosz 2w Zweigelt 2018

A 13 hektáros birtok a Soproni borvidéken fekszik. A pincészet két család összefogásából született: Linzer Sámuel, valamint Orosz Csaba és testvére, Péter az alapítók. Ez az alap zweigeltjük, aminek illatában és ízében ribizlit és cseresznyét érezni, mellette fekete borsot és kakukkfüvet. A fanyarság kellően üdévé teszi a kortyot, a bort egy-egy szelet paradicsomos-gombás pizza mellé pont el tudjuk képzelni.

Weninger Zweigelt 2016

Ez bizony egy komoly soproni zweigelt, egy biodinamikus művelésű ültetvényről. Ahogy a bevezetőben is írtuk, nem idegen a fajtától, hogy megfelelő talajon és terméskorlátozás mellett ilyen komplexitású bor szülessen belőle. Franz Weninger egyedi borászstílusa itt is tetten érhető, a piros és a fekete bogyós gyümölcsökhöz herbális, bőrös karakter is társul. 2016 óta palackban van, így érdemes szellőztetni a pohárban, és odafigyelni, hogy hogyan nyílik idővel. Vadszárnyasok, még akár őz mellé is jól passzol.

3 KÉKFRANKOS, AMI JÓL ELLENSÚLYOZ EGY ZSÍROSABB VACSORÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss