Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó szelet

MME MME
40 5/5
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 12 dkg dió (darált)
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • A bevonathoz:
  • 4 ek holland kakaópor
  • 4 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben 1 csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport és a sót, majd az egészet jól összedolgozzuk.
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél még terjeszkedni fog.
  3. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük és töltjük meg. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
  4. A tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át hagyjuk kelni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes, világospiros lesz (kb. 12-15 perc).
  5. A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.

Zserbó alaprecept >>> 

Zserbó pohárkrém >>> 

Zserbó bonbon >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss