Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó puha csokimázzal

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg sárgabaracklekvár (lehetőleg házi)
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • A mázhoz:
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje

Elkészítés

Elkészítés: AZ élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tészta többi alkotóelemét, összedolgozzuk, 3 cipóra osztjuk.

Az elsőt kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval, majd cukorral. Ugyanezt megismételjük a második réteg tészta után is. A harmadik réteget rátesszük, megszurkáljuk, és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világos aranybarnára sütjük.

Amíg hűl, elkészítjük a mázat. A kakaóport a cukorral és kb. 3-4 evőkanál vízzel a tűzön megolvasztjuk, sűrűsödésig kevergetjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, majd ha már hűlt egy kicsit, a tojásfehérjét is belekeverjük. Rákenjük a zserbó tetejére, és hűtőszekrénybe tesszük. Ne tegyünk rá semmit, mert beleragad a mázba.

Megjegyzés

Én ezt általában karácsony előtti este készítem, másnap már kellően összeáll, és vágható. Szerencsére elsőre találtam rá erre a zserbóreceptre, mást nem is sütöttem még. Olyat kerestem, aminek a teteje nem az a szétrepedezett cukros-ropogós máz, hanem lágy, krémes, puha. Szerencsére ez pont olyan. A tölteléket ki-ki ízlés szerint csinálja, én azt szeretem, ha minél több van benne, tehát nyugodtan az előírt mennyiség fölé lehet menni. - Hegyipatak

Ezek is érdekelhetnek

Friss