Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó (eredeti recept)

MME MME
> 90 perc
bonyolult
megfizethető
24 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 20 dkg búzaliszt (BL55)
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 0,4 dl tej
  • 8 g élesztő
  • 1 g sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 22 dkg darált dió
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 40 dkg sárgabarackdzsem
  • A bevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  1. A tésztához az összes összetevőt mérjük kimérjük nagy keverőtálba és jó alaposan összegyúrjuk
  2. Ha elkészült, lisztezett munkafelületen hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, négy egyenlő részre osztjuk. (Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk – ez nagyon fontos, mert hideg tésztával sokkal könnyebb dolgozni!)
  3. Az első darab tésztát kivesszük a hűtőből, majd kinyújtjuk akkorára, hogy a 20x25 cm-es tepsinket teljesen ki tudjuk vele bélelni. (Ne ijedjünk meg, ha nagyon vékony, a sütőben meg fog emelkedni és vastagabb lesz a végeredmény).
  4. A tölteléknek szánt lekvárt 3 egyenlő részre osztjuk, és egy adagot rákenünk a tésztára.
  5. Egy tálban összekeverjük a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat, és a citromhéjat. Ezt a diós keveréket is 3 egyenlő részre, osztjuk és a harmadával megszórjuk baracklekváros réteget.
  6. Ezután kivesszük a hűtőből a második darab tésztát, ezt már igyekezzünk csak akkora méretűre nyújtani amekkora a tepsink és fedjük be vele az előző rétegeket. Így haladunk sorba a további réteg tésztákkal és töltelékekkel.
  7. A legutolsó, záró réteg kinyújtott tészta lesz. Ezt villával megszurkáljuk, hogy a gőz könnyebben távozhasson. Konyhai hőmérsékleten egy órát pihentetjük.
  8. Ezután a süteményt a 185 fokra előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hideg helyen, legalább egy éjszakát dermedni.
  9. A süteményt, mielőtt bevonjuk csokoládéval, kifordítjuk a tepsiből úgy, hogy az eddigi alja kerüljön most felülre – ez a felület sokkal simább, egyenletesebb, így szebben tudjuk majd bevonni.
  10. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd egy cukrászspakli, vagy szélesebb élű kés segítségével kenjük elkenjük a sütemény tetején.
  11. Hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a bevonat is teljesen megdermedjen. Forróvizes késsel szeleteljük, hogy a bevonat ne repedjen meg. 

Megjegyzés

Ha rutinosabbak vagyunk díszíthetjük további kevés olvasztott fehércsokoládéval: a 3 dkg fehércsokoládét egy egyszer használatos habzsákba töljük, aminek a sarkán egy nagyon apró lyukat ejtünk – ezen keresztül csurgatva húzunk 3-4 centis távolságokban, bátor mozdulattal egy-egy csíkot az étcsokoládés rétegen, majd egy fogpiszkálóval a csíkozásra merőlegesen karcolásokat húzunk – így alakul ki a mintázat.

Recept és foodstyling: Filep Kata
Fotót: Tóth András
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss