Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó – az eredeti recept

90 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A meglangyosított tejet összekeverjük 1 tk cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpakba csomagolva mindegyiket 1 órán keresztül kelesztjük.
  3. A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A lekvárt simára keverjük.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztákat kb. 30 × 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal.
  5. A zserbót tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
  6. A csokimázhoz sűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokoládét, és kevergetve hagyjuk felolvadni. Ha kihűlt, de még folyós, belekeverünk 1/2 tk vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
  7. A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés

A legfinomabb zserbó, mely az eredeti recept alapján készül. - MME
Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeleteld fel a süteményt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss