Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó, ahogy Bay Éva készíti

MME MME
60 perc
bonyolult
költséges
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A zserbó elkészítéséhez összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, a lisztet, a sót, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt és a tejfölt, majd pihentjük 1 vagy 2 órát. Ez finom zsíros tészta, könnyű vele dolgozni. Három részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk.
  2. Letesszük az első lapot sütőpapírra, és megkenjük jócskán lekvárral.
  3. Közben a darált diót összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a narancs lereszelt héjával. Megfelezzük, és egyenletesen elosztjuk az első lapon.
  4. Következik a második lap, amelyet ugyancsak lekenünk lekvárral, és meghintjük a diós keverékkel. Rátesszük a harmadik lapot, és alaposan megszurkáljuk, egészen az aljáig.
  5. Ezután 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor kihűlt, megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre, mert az szép sima. Olvasztott csokoládéval borítjuk.  2-3 nap múlva lesz tökéletes.

Fotó és recept: VIASAT3/Ide süss! – Ünnepi kihívás 

Megjegyzés

Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam, régen mindig ő sütött karácsonykor zserbót a családnak. A hagyományos zserbóban nincsen narancs és fahéj, de a nagymamám ezzel a két összetevővel tette különlegesebbé ezt a tökéletes ünnepi süteményt – ami egyébként az egyik kedvencem, és nagy örömmel készítem évről évre a családomnak - Bay Éva, aki idén az Ide süss! Ünnepi kihívás versenyzője. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss