Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsemlekenyér

> 90 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet keverjük össze a sóval. A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt (én egy kicsit össze is kevertem). Ezután öntsük hozzá az olajat, és az ecetet, adjuk hozzá a cukrot, majd szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát.(Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)
  2. A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.(Én a kelesztőtálat mindig vékonyan kikenem olajjal mielőtt beleteszem kelni a tésztát.)
  3. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk fel 12 egyforma darabra. Ezután egyesével gömbölyítsük meg, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.
  4. Amikor letelt az idő, formázzunk zsemléket, majd a nyújtólapon tenyérrel görgessük végig, hogy hosszúkás formájúak legyenek. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük közvetlenül egymásmellé a megformázott tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.
  5. Közben helyezzünk a sütőbe egy kisebb lábosba vizet, majd melegítsük elő 220 fokra. Amikor a tészta megkelt, egy vagy két helyen metsszük be egy pengével, majd vízzel enyhén permetezzük le. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 15 percig. Ezután mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, majd süssük tovább még 15 percig. (Én légkeverésnél szintén párás sütőben, 170 fokon 30 percig sütöttem.)
  6. A sütőből kivéve szintén permetezzük le vízzel a forró zsemlekenyereket, majd hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni. Ezután óvatosan szedjük szét, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

Az elkészült zsemlekenyerek kívül ropogósak, belül foszlósak, és nagyon finomak. Kiválóan alkalmas pl. szendvics készítésére. Ízlés szerint ebből a tésztából süthetünk pl. egy kisebb kenyeret is. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss