Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül

75 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, a tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztából 12 gombócot formálunk, és olajjal kikent tepsire helyezzük. Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különben leragadnak a zsemlék. A tetejét tojássárgával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb.

További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük. 3-4 napig is ropogósan friss marad.

Megjegyzés

Kenyeret, zsemlét vagy akár kiflit sütni nem igényel haladó konyhai szakértelmet, és nem kell feltétlenül kenyérsütőgép sem hozzá. Íme egy egyszerű recept, amit kezdők is bevállalhatnak. A kivitelnek pedig a fantázia szab határt. - IZEKBLOGJA

Ezek is érdekelhetnek